Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vyhřívaná myš, či solární lednička? Zatím nápady...

Vyhřívaná myš, či solární lednička? Zatím nápady...
 Elektricky vytápěná myš k počítači nebo automatický vlajkový stožár. Ale také solární chladnička nebo zařízení, které dokáže udělat nejen z mořské vody, ale i z lidských výměšků pitnou vodu jen s pomocí slunce.
Několik tisíc vynálezů a zlepšení se představilo v Norimberku na největším veletrhu svého druhu ve světě. Byl to už 57. ročník.

Z veletrhu IENA do světa
"Mnohé z toho, co mělo v Norimberku premiéru, třeba jen v podobě nápadu, který vyvolával veselí, se už stalo běžnou součástí našeho života," pochválil zaměření Ingo Friedrich, místopředseda Evropského parlamentu minulý čtvrtek, když veletrh zahajoval.
On osobně se dostavil k symbolické pásce s kufrem na kolečkách: i ten se poprvé objevil jako vynález v Norimberku. Stejně tak skládací kolo, skateboard a o něco později snowboard.
"Jde především o vynálezy a zlepšení z takzvaného low-tech oboru. Překvapivě mnoho zlepšení je motivováno nutností péče o staré lidi," připouští Beata Treuová z Institutu německého hospodářství v Kolíně nad Rýnem. Vede oddělení, které se stará o "novátorské" a "vynálezecké" hnutí.
Může se stát, že vynálezce, který na veletrhu letos nabízel nástavec na běžné plastové lahve, který staré lidi upozorní na to, že by měli dbát o svůj pitný režim, najde výrobce. Nebo má šanci vysílač na vozíku v nákupním centru, který v případě potřeby přivolá obsluhu? Či snad bezdrátové osvětlení vánočního stromku?
V každém případě je IENA magnetem nejen pro zvědavce, ale i pro "scouty" velkých podniků, kteří systematicky obcházejí stánky, aby našli něco zajímavého. Třeba i vynálezy, které jsou dnes k smíchu, ale pak se dokáží zmocnit potřeb lidí.
"Nesmí se už opakovat situace z počátku šedesátých let, kdy nadšený vynálezce nabízel dnes už neexistující elektrotechnické firmě zařízení schopné zaznamenat, byť nekvalitně, na magnetickou pásku televizní obraz. Firma odmítla - a vynálezu se zmocnili Nizozemci a Japonci," říká Treuová.
Později se něco podobného stalo s prvními pokusnými zařízeními na digitální záznam zvuku. Východiska k dnešním videorekordérům či CD nosičům byla nalezena v Německu, ale využili je jiní. To, že vynálezy nezůstaly v Německu, zapříčinil nedostatek peněz v kapsách vynálezců.
Hlavním posláním veletrhu je spojit svobodnou kreativní sílu lidí s průmyslovým kapitálem a kapacitami, potvrzují pořadatelé na svých webových stránkách.

Žravou houbou na mikroby
Na veletrhu najdou místo i výsledky fantazie a nadšení studentů a školáků. Jeden z loňských exponátů, robot, který dokáže pomocí přísavek šplhat po fasádách výškových budov a čistit je, už našel zájemce. Ten je ochoten zaplatit nejen dotažení vývoje, ale také patentovou ochranu.
To platí také o obzvláště žravou, ale pro člověka zcela neškodnou houbu, která ničí škodliviny v čističkách odpadních vod nebo na skládkách.
Tvůrčí schopnosti vynálezců podpoří i fond dotovaný průmyslem. Podle vzoru Spojených států umožní inovátorům nejen zaplatit vývoj, ale i prosazení nápadu. Po roce existence už má dvacet miliónů eur.
Peníze od fondu zřejmě ale nezíská zubní kartáček s dálkovým vypínačem světla. I když, kdo ví, co zaujme zákazníky.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů