Pátek, 29. března 2024

Na Dyji nefunguje varování před povodní

Na Dyji nefunguje varování před povodní

Brno/Vídeň -Čeští a rakouští záchranáři neumí spolupracovat při hlídání povodní na hraniční řece Dyji. Místo nich by proto měly velkou vodu střežit automatické počítačové systémy.

Současný systém založený na rychlém telefonování mezi krizovými štáby nikdy ani nezačal pořádně fungovat. Čeští a rakouští úředníci se nedokáží kvůli jazykové bariéře domluvit a mají rozdílnou pracovní dobu. Při hrozící povodni se tak stávalo, že varování si na druhé straně státní hranice nikdo nepřevzal. Na těchto chybách selhal varovný systém už před třemi roky a při letošní velké jarní vodě se nic nezměnilo.
Úředníci si nerozumí

Podle zjištění kontrolorů rakouského Účetního dvora (obdoba našeho Nejvyššího kontrolního úřadu) vykazuje systém výrazné chyby především na rakouské straně. "Některé výstrahy o výšce vodní hladiny vyslané z české strany nebyly po úředních hodinách při předchozích povodních vůbec doručeny. A pouze jedno ze šesti rakouských měřících stanovišť vydalo varovné zprávy v souladu s mezistátní smlouvou," uvedl šéf rakouského kontrolního týmu Heinrich Lang.

Podle česko rakouské dohody se obě strany přitom zavázaly k co nejrychlejší vzájemné výměně informací týkající se povodní, ledových ker a dalšího hrozícího nebezpečí. Výstrahy musí být orgánům sousední země sdělovány telefonem nebo faxem.
Vláda spolkové země Dolní Rakousko chce proto na Dyji vybudovat nový měřící protipovodňový systém s automatickým přenosem a hlášením dat o výšce vodní hladiny. Dolnorakouská vláda již zřídila Zemské středisko pro výstrahy, které bude nový příhraniční systém provozovat.
Pro záchranáře stále platí "železná opona"

Kromě jazykové bariéry blokuje práci záchranných týmů také státní hranice. Na přísný režim mezi dvěma členskými zeměmi Evropské unie si stěžuje například jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. "Velmi mě překvapilo, když jsme letěli nad 3000 hektarů velkou vodní masou a museli přitom kopírovat hranici státu. Přitom jsme potřebovali co nejpřesnější informace o rozsahu záplav," uvedl Juránek loni na jaře, kdy na Dyji hrozilo vylití vody z břehů.

Hejtman proto navrhuje, aby čeští a rakouští záchranáři mohli při živelních katastrofách překračovat na předem domluvených místech volně hranice. Podobnou možnost by mohly mít i letecké hlídky. O změně smluv umožňující snadnější pohyb záchranářů se nyní jedná.
Povodně hrozí pravidelně

Povodně na Dyji nejsou nijak výjimečné, naposledy hrozily letos v zimě a také v březnu. Stav ohrožení byl vyhlášen na moravské straně hranice u několika obcí na Znojemsku, na rakouské straně se voda vylila z břehů.

Ještě větší problémy voda z Dyje způsobila v roce 2002.

Kvůli rozbouřené řece muselo především ve Znojmě opustit domy na šest tisíc lidí, byla to největší evakuace v novodobých dějinách města. Voda z Dyje zaplavila ve Znojmě pět ulic a způsobila škody za 50 milionů korun. Další obec Hevlín pak uchránila tři kilometry dlouhá hráz, kterou místní během dvaceti hodin postavili z dvaceti tisíc pytlů písku.

www.aktualne.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů