Pátek, 29. března 2024

Chebská radnice chce zvýšit podíl tříděného odpadu

 Chebská radnice chce zvýšit podíl tříděného odpadu
 

CHEB -- Chebská radnice chce zvýšit podíl tříděného odpadu. Přes propagaci je totiž podíl třídění v Chebu stále nízký, zvláště v některých oblastech. Nejméně lidé třídí v okolí Dragounu nebo ve Valdštejnské ulici, řekla ČTK mluvčí chebské radnice Martina Kuželová.

"Snažíme se v městském zpravodaji více vysvětlovat, proč je třídění nutné. Stále je ale množství tříděného odpadu relativně malé," uvedla. Dalším problémem je, že se v tříděném odpadu vyskytují i materiály, které tam nepatří. Odpad se tak musí znovu třídit, což zvyšuje náklady.

Sběr tříděného odpadu zajišťuje v Chebu, kde žije zhruba 33 000 obyvatel, společnost ASP. Ve městě a okolí je v současné době 56 separačních míst se zhruba 200 nádobami na tříděný odpad. Podle Martina Dvořáka z odboru komunálního hospodářství chebské radnice se v Chebu ročně vytřídí 65 tun plastu, 159 tun papíru a 58 tun skla. Komunálního odpadu je 7000 tun.

V porovnání s jinými městy v regionu je to málo. Například v Sokolově, kde žije zhruba 24 000 obyvatel, by se podle odhadů mohlo letos sebrat až 100 tun plastů a 120 tun papíru. Sběr tříděného odpadu tam meziročně vzrostl téměř dvojnásobně.

Podle chebského starosty Jana Svobody není třídění odpadu zatím v Česku zažito tak, jako v některých zemích západní Evropy. "Tam je to samozřejmost. U nás to bude ještě dlouhou dobu trvat," míní. Radnice chce ale opakovaně třídění opadu propagovat. Třídění totiž přináší i finanční úspory. Loni dostal Cheb za třídění odpadu zhruba půl milionu korun. Náklady na veškerou likvidaci komunálního odpadu přitom dosahují 21 milionů ročně.

Pavel Peňás
Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů