Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Městská část Praha 6 sice podporuje urychlenou výstavbu třetí vzletové a přistávací dráhy na pražské Ruzyni, k ekologickým dopadům má ale výhrady. K dokumentaci o posuzování vlivu na životní prostředí proto radní Prahy 6 vydali negativní stanovisko a žádají její dopracování. Sdělil to radní pro územní rozvoj Jiří Hermann.

Praha jako líheň biotechnologických firem, které budou úzce spolupracovat s výzkumnými pracovišti a realizovat jejich výsledky. To není utopie, ale ústřední motiv nové iniciativy podpořené z Evropského sociálního fondu. Průkopnický projekt nazvaný Senzory a biosenzory pro biotechnologie, lékařskou diagnostiku a životní prostředí se naplno rozeběhl v těchto dnech. Sedmička partnerů (Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy, VŠCHT Praha, Ústav makromolekulární chemie AV ČR, Ústav radiotechniky a elektroniky AV ČR, Inova Pro a Safibra), vedených biotechnologickou společností VIDIA, vytvoří během příštích 24 měsíců systém vzdělávacích akcí a kursů pro středoškoláky, sérii přednášek, praktických kursů, odborných seminářů a workshopů pro studenty a doktorandy VŠCHT Praha a Matematicko-fyzikální fakulty UK, dále pro mladé vědce z výzkumných ústavů, jakož i pro řídící pracovníky a odborníky podnikové sféry, především z malých a středních biotechnologických firem. Podrob né informace o vzdělávacích akcích, jakož i celém projektu, najdete na webových stránkách www.sbb.cz

Spotřeba energie stále roste, její zdroje ale nejsou neomezené. "Pokud rychle nezareagujeme, pak budeme mít potíže s růstem světového hospodářství," tvrdí v rozhovoru pro list Handelsblatt Fatih Birol, hlavní ekonom a autor studie.
Řešením jsou podle něj investice do rozšíření segmentu energetiky, větší snaha šetřit ze strany spotřebitelů, ale také zájem o alternativní zdroje energie. "Jinak se budeme muset smířit s vysokými cenami," dodává.
Jedním z východisek je podle expertů také energie jaderná. To potvrzuje i Birol. "Zájem v mnoha zemích roste, zcela vyloučit ji, by podle mne byla chyba," míní. Například pro Německo by to podle něj znamenalo rostoucí závislost na zemním plynu.
Birol varuje, že se lidstvo musí připravit na den, kdy nebude mít ropu ani plyn. "Zatím máme zásoby do roku 2030, ale jednoho dne budeme bez nich," říká.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů