Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Ostravě se bude jednat o vápence ve Štramberku

V Ostravě se bude jednat o vápence ve Štramberku

Děti Země nemají k vydání integrovaného povolení pro vápenku výhrady

Krajský úřad v Ostravě svolal na čtvrtek v 9 hodin do budovy úřadu na ul. 28. října 117 ústní jednání o žádosti společnosti KOTOUČ ŠTRAMBERK, s. r. o. k vydání integrovaného povolení pro vápenku ve Štramberku. Zájem o řízení projevily i brněnské Děti Země, které se v letech 2003-4 účastnily obdobného řízení pro štramberskou cementárnu, která se měla začít stavět letos na jaře. Děti Země nemají k vydání integrovaného povolení žádných zásadních námitek, obdobně jako město Štramberk a několik jeho obyvatel města z části Kozina.

„Z odborných podkladů vyplývá, že provoz vápenky neohrozí životní prostředí a zdraví obyvatel v okolí a že jsou použity nejlepší dostupné technologie,“ informuje Miroslav Patrik z Dětí Země.

Vápenka má z vysokoprocentního vápence lomu Štramberk ročně ve čtyřech pecích vyrábět až 160 tisíc tun vápna a 56 tisíc tun vápenného hydrátu. Provoz je sice velkým zdrojem znečištění ovzduší, produkce prachu, odpadních vod a hluku, ale stanovené zákonné limity nemají být překročeny.

„Na základě naměřených nadlimitních intenzit hluku ze železniční vlečky a námitek občanů z Koziny se v letech 2005-7 dokonce plánuje postavit protihluková stěna,“ upozorňuje dále Patrik na způsob eliminace hluku, na který si zdejší obyvatelé stěžovali již při schvalování cementárny.

Po roce 2007 se uvažuje i o modernizaci celého vápenného programu například použitím pásového dopravníku do nových pecí, čímž se omezí automobilová a technologická přeprava o 15 % a dojde tedy ke snížení emisí do ovzduší a k efektivnějšímu využití vysokoprocentních vápenců jako suroviny.

Další informace: 

1) Krajský úřad, odbor životního prostředí a zemědělství: RNDr. Helena Kameníčková, tel. 595 622 401

2) Starosta města Štramberk: Ing. Jan Socha, tel. 556 812 094

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů