Čtvrtek, 28. března 2024

Všechny scénáře ČEZ říkají: zdražíme

Všechny scénáře ČEZ říkají: zdražíme
 České podniky a podnikatelé mají jednu nepříjemnou jistotu: ceny elektrické energie i v příštích letech porostou. Jak rychle - to záleží na řadě okolností. Podle optimistického scénáře energetické společnosti ČEZ tak v roce 2010 může činit velkoobchodní cena megawatthodiny 35 eur, podle pesimistického až 60 eur. "Cena ve všech našich scénářích ale roste," přiznal včera generální ředitel a předseda představenstva ČEZ Martin Roman na Fóru Hospodářských novin. Na něm se v debatě utkal s ekologem Martinem Bursíkem, předsedou Strany zelených.
Roman odhadl, že nejméně ještě tři roky potrvá, než se ceny elektrické energie v České republice srovnají s cenami v Německu, které je pro určování domácích cen klíčové. "Většina důvodů pro rozdílné ceny s Německem padne v roce 2009," předpověděl šéf ČEZ.
O kolik hlouběji budou podnikatelé a domácnosti sahat do kapes, rozhodne hlavně růst ekonomiky, ceny ropy a povolenek emisí kysličníku uhličitého. Hlavně ty v českých podmínkách sehrávají při ovlivňování velkoobchodních cen klíčovou roli. "Jestliže je cena povolenky 20 eur a jednu megawatthodinu elektřiny vyrobíme z uhlí v průměru za 15 eur, pak cena pro český trh nemůže být nikdy nižší než součet těchto dvou čísel. V tomto případě tedy 35 eur," argumentoval Roman.
Za další důvody zdražování označil rostoucí poptávku a dožívání výrobních kapacit. "Současné ceny jsou hluboko pod úrovní, za něž se modernizace starých nebo výstavba nových elektráren vyplatí. Touto hranicí je 42 eur za megawatthodinu," zdůraznil..
V Česku činí pro rok 2006 velkoobchodní cena 35 eur. I tak je ale podle Romana oproti okolním státům stále nejlevnější.

Stát pohřbil konkurenci
Jeho oponent Bursík se s ním shodl prakticky jen v jediném - zdražování je nyní nevyhnutelné. Bursík však vyčetl státu, že k tomu vytvořil podmínky. "Poprvé selhal, když ČEZu prodal pět z osmi distribučních firem. Tím není konkurence v cenách ani službách," vypočítával chyby. Připomněl přitom, že ČEZ kontroluje tři čtvrtiny výroby elektřiny v zemi (Roman oponoval, že jen 60 procent) a je přitom také největším zákazníkem nezávislých výrobců elektřiny. I tím je trh deformován. "Místo toho, aby se tím Ministerstvo průmyslu a obchodu zabývalo, dělá firmě ČEZ tiskového mluvčího," uvedl Bursík.
Šéf Strany zelených ale odmítl tezi, že by byl Energetický regulační úřad slabý. "To jen stát nevytvořil konkurenční prostředí. ČEZ ale nemá důvody, aby ceny zvyšoval," zdůraznil Bursík.
Otevírání vnitřního trhu, které v Česku skončí už počátkem nového roku, však Bursík pokládá za výsměch. Zatímco jinde v Evropě v této etapě ceny klesaly (v Německu u velkoobchodních o 40 procent a u maloobchodních o 25 až 30 procent), v Česku rostou. Od nového roku velkoobchodní ceny zdraží o téměř 15 procent a maloobchodní v průměru o 8,5 až 10 procent,
"Cílem liberalizace byl růst konkurence a nižší ceny. Ne naopak," upozornil Bursík. Podle Romana ale v jiných zemích ceny při zahájení liberalizace klesaly, protože neproběhla v roce 2005, kdy všude v Evropě ceny elektřiny rostou, ale už v polovině 90. let. "Tehdy k tomu byly podmínky. Pak opět začalo zdražování," připomněl šéf ČEZ.
Bursík přitom varoval, že v Česku ještě nejsou v cenách elektřiny zahrnuty škody, které při výrobě energií vznikají na životním prostředí. Předpověděl, že v Česku to nastane nejpozději od ledna 2008, kdy bude zavedena spotřební daň z elektřiny. Odhadl, že firmě ČEZ by pak klesl zisk o 40 miliard korun. Podle Romana to ale může být jen 40 miliónů. "Záleží na tom, kdo s jakými čísly pracuje," dodal šéf ČEZ.

Průmysl potřebuje stabilitu
Analytik Tomáš Gatěk ze společnosti Patria Finance čeká, ze ceny elektrické energie v Česku budou mířit k jednotné "evropské" úrovni. Tu Patria vidí ve výši 42 eur za megawatthodinu. Čeká ji kolem roku 2008.
"Průmysl potřebuje jistotu dodávek, průhledný a spravedlivý legislativní rámec trhu s energiemi a ceny bez balastních zátěží," uvedl tajemník Sdružení velkých spotřebitelů energie Luděk Piskač.
Ten otevření trhu vyčítá hlavně nepředvídatelný růst cen energií. "V Evropě se postupně vytvořilo prostředí neregulovaných oligopolů. Trh je rozdroben na regionální trhy s dominantními výrobci, a konkurence neexistuje," je přesvědčen Piskač. Za rozumný pokládá "americký model", který i na otevřeném trhu používá pojem "spravedlivé ceny". Tedy ceny, která vychází z nákladů.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů