Pátek, 19. dubna 2024

Hajný je lesa pán

Hajný je lesa pán
  Bydlet v metropoli v chaloupce uprostřed lesa? To není nesmysl. Takhle pohádkově žije v Praze hrstka hajných, kteří se v betonovém městě starají o poslední zelené oázy klidu.

Pražští hajní nemají na růžích ustláno. Zatímco jejich kolegové z venkova bojují se škůdci v přírodě, oni zápolí se škůdci s lidskou tváří. Lidé totiž navštěvují lesy s různými úmysly. Od vášnivého milování v autě uprostřed hvozdů přes obyčejné hledání hub až po odvážení odpadků všeho druhu.

"Jednou jsem dokonce našel ukradený telefon z budky," kroutil hlavou hajný Ladislav Kadeřábek. O les v Chuchli a hájovnu, v jejíž blízkosti se nachází zookoutek s lesními zvířaty, se stará už devět let.

Nejvíc ho trápí chování některých bezohledných návštěvníků. "Chodí sem se psy bez vodítka. Ti už tu roztrhali sedmnáct srnců," zlobil se lesník. Ani zvířata v ohradách nemají klid. "Lidi je překrmují. Jednou se třeba nafoukly tři kozy. A rysovi zase někdo nacpal makový závin," dodal Kadeřábek.

Kromě něj pracuje pro Lesy hlavního města Prahy ještě dalších sedm hajných. Ti obývají hájovny v Hostivaři, u Nové Vsi, Nebušicích, Kunraticích, Kyjích, Čimickém háji nebo hájovnu Cibulka.

"Obydlené jsou i hájovny v Hodkovičkách, Kamýku, Motole a Krči. Tam jsou naši bývalí zaměstnanci," řekl ředitel společnosti Václav Kroutil. Organizace je tam nechává bydlet, i když už odejdou do důchodu nebo kvůli nemoci nemohou pracovat. "Nejsme žádní upíři," dodal Kroutil.

Nedílnou součástí hájoven jsou často zookoutky. Kozy a kachny jsou k vidění například ještě v Hostivaři a chystá se i obnovení podobného zařízení u krčské hájovny.

JIŘINA ZÁVODSKÁ
 Deník Šíp

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů