Pátek, 29. března 2024

Lesní oblasti Amazonie prý katastrofálně vysychají

Lesní oblasti Amazonie prý katastrofálně vysychají
 BRASÍLIA - Zatímco části Spojených států a Střední Ameriky v uplynulých měsících sužovaly hurikány a následné záplavy, trpí oblast Amazonie v Brazílii největším suchem za posledních 40 let. Obojí však má stejné příčiny, píše rakouský deník Der Standart na internetu.

V oblasti Amazonského deštného pralesa vysychají jezera; řeky, které v oblasti často slouží jako jediné dopravní tepny, přestávají být splavnými, nedostává se pitné vody a šíří se malárie.

Během tohoto víkendu byla do vesnic odříznutých od okolního světa zaslána už druhá vlna pomoci. Na malých vojenských člunech jsou rozváženy tuny potravin a léků.

Už v polovině října vyhlásil brazilský stát Amazonas stav nouze poté, co prudce poklesl stav vody v tamních řekách. Potraviny proto musely být distribuovány letecky. Ve městě Maniquiri navíc trpělo 14.000 místních obyvatel zápachem z hromadně uhynulých ryb.

"Katastrofa se svými rozměry vyrovná vyschnutí jednoho moře," tvrdí rakouský expert Thomas Lackner z organizace Global 2000, která v Amazonii uskutečňuje rozvojové projekty pro původní obyvatelstvo.

Brazilský meteorolog Edvardo Souza se domnívá, že příčinou sucha, stejně jako hurikánů, je prudké oteplení Atlantského oceánu. To vyvolává nezvykle teplé vzdušné proudy, které nad Amazonskou pánví zabraňují tvoření srážek.

K suchu navíc přispívá i kácení lesů. Podle nejnovějších odhadů je v Brazílii každoročně vymýceno 16 milionů hektarů pralesa - to odpovídá více než dvojnásobku rozlohy České republiky.

"Vysychání amazonské oblasti je širší, katastrofální příznak celosvětové změny podnebí. Zvláště neblahé je, že odumíráním deštného pralesa dále narůstají koncentrace skleníkových plynů v atmosféře, což vyvolává další klimatické změny," varuje Andreas Baur z organizace Global 2000.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů