Středa, 24. dubna 2024

Hořela další spalovna, Arnika žádá přísnější předpisy

Hořela další spalovna, Arnika žádá přísnější předpisy
ZLÍN - Ve spalovně nebezpečných odpadů v Chropyni došlo opět k rozsáhlému k požáru, který dnes celé dopoledne likvidovalo několik hasičských sborů. Nejde o první požár ani letos ani v historii spalovny. "Naopak jde o sérii požárů. V letošním roce tu už zasahujeme poněkolikáté, ale ještě to nebylo tak velké," komentoval požár pro iDNES mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček. K velkému požáru ve spalovně došlo také v noci z 15. na 16. červenec v letošním roce. Ve spalovně hořelo už v roce 2003 (5. ledna). V Technoplastu Chropyně, kam je spalovna situována, došlo k rozsáhlému požáru také 2. února 2005. V letošním roce hořelo ve spalovnách nejméně popáté. Arnika v souvislosti s opakovanými požáry ve spalovnách nebezpečných odpadů podá na Ministerstvo životního prostředí podnět, aby zpřísnilo kontrolu zabezpečení spaloven proti haváriím. Přestože se ve spalovnách nebezpečných odpadů skladují velká množství nebezpečných chemických látek a ke vznícení může dojít i díky vlastnostem těchto látek, platí pro spalovny mírnější předpisy než pro chemičky.

„Při požáru odpadů s obsahem chlorovaných látek navíc vznikají vysoce nebezpečné dioxiny. Nekontrolovaným spálením jedné tuny odpadu může podle odhadů Programu pro životní prostředí OSN (UNEP) do ovzduší uniknout až 1000 mikrogramů dioxinů (vyjádřeno v TEQ). „To je hodně, uvážíme-li, že koncentrace dioxinů v životním prostředí se měří v jednotkách o dva řády nižších, tedy v pikogramech,““ komentoval případ RNDr. Jindřich Petrlík vedoucí programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika. V chorvatském Zagrebu byly například během požáru skládky odpadů naměřeny stonásobně vyšší koncentrace dioxinů v ovzduší v porovnání s běžnými koncentracemi těchto látek ve městě. Zda dioxiny během požáru unikly by se dalo zjistit i rozborem prašného spadu po požáru.

Dioxiny nemusí při požárech sice způsobit otravu obyvatel, ale spadem se dostanou do potravního řetězce a kontaminují tak i potraviny, které pak jíme. Z hlediska bezprostředních dopadů je daleko více znát chlorovodík, který se ovšem na rozdíl od dioxinů při požárech běžně měří. Dioxiny vznikají při spalování chlorovaných látek včetně PVC, ze kterého se v Technoplastu Chropyně vyrábějí obalové materiály.

Letos hořelo dvakrát také ve spalovně Ekotermex Vyškov a 7. 3. 1997 zcela lehla popelem spalovna nebezpečných odpadů Emseko ve Zlíně.

Dioxiny vypouštěla ještě před namontováním filtru k jejich zachycování ve vysokých koncentracích spalovna do ovzduší i za normálního provozu. To se naštěstí již neděje.

Seznam požárů a dalších havárií, při nichž došlo anebo mohlo dojít k únikům dioxinů v České republice najdete na adrese: www.arnika.org
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů