Pátek, 26. dubna 2024

Cena plynu bude klesat

Cena plynu bude klesat
 Josef Kastl byl 1. září jmenován novým generálním sekretářem České plynárenské unie, nezávislé a dobrovolné profesní organizace sdružující nejvýznamnější subjekty českého plynárenství. Od roku 1977 pracoval ve společnosti Západočeská plynárenská, naposledy jako místopředseda představenstva a ředitel distribuce zemního plynu. V letech 1997 až do května 2005 působil současně jako prezident ČPU.
Co byste doporučil majitelům domků, kteří stojí před volbou, zda plyn, či jiná fosilní paliva?
Plyn znamená nejen pohodlí pro majitele, ale i ohleduplnost k našemu zdraví, sousedům a okolí vůbec. Je logické, že lidé chtějí na palivu ušetřit. Mnohem lepší cestou k úsporám je ale investice do zateplení. Ta se vyplatí více než přechod na tuhá paliva, což potvrzují i ekonomové. Podle analýzy Patria Finance se i přes výkyvy cen nevyplatí od plynu přecházet na jiná paliva. Existuje totiž předpoklad, že cena plynu bude klesat. Zateplení domu, popř. modernizace zařízení je rozhodně životaschopnější varianta úspor finančních prostředků než investice do jiné technologie. Energetická náročnost vytápění je u nás v porovnání s jinými evropskými zeměmi rekordně vysoká. Investicí do tepelného zabezpečení oken, stěn atd. se přitom dají ušetřit velice významné finanční částky.
Domníváte se, že cena plynu klesne?
Cena ropy, která s cenou zemního plynu souvisí, roste již téměř čtyři roky. Historický rekord souvislého růstu cen komodit, tzv. "býčí trh", je čtyři roky a jeden měsíc. Pokud by ropa rostla ještě déle, zlomila by světový rekord v růstu ceny jakékoliv komodity za posledních 180 let. To je podle řady odborníků velmi nepravděpodobné. Vysoké ceny ropy vytvořily příznivé prostředí pro růst investic do těžebních a zpracovatelských kapacit. Jejich nárůst by měl vést k poklesu ceny ropy. Kromě toho investiční fondy přestaly nakupovat ropu a začaly ji prodávat, to je fundamentální důkaz obracejícího se trendu, říkají analytici společností Colosseum, Euroanalysis aj. Americký FED (Federální rezervní banka) zvyšuje úrokové sazby, a to by společně s naplněnými americkými strategickými zásobami rovněž mělo vést ke snižování ceny ropy na světových trzích. Také komisař Evropské komise pro energetiku Andris Pielbags letos v září reagoval na růst vydáním "Pětibodového plánu" zaměřeného na zlepšení stability a předvídatelnosti trhů s ropou a zemním plynem a na zvýšení jejich dodávek. Je tedy velmi pravděpodobné, že jsme blízko finálního vrcholu růstového trendu ceny ropy a lze v dohledné době očekávat pokles. Faktem ale zůstává, že ceny zemního plynu reagují na ropu s několikaměsíčním zpožděním.
Energetický regulační úřad minulý měsíc oznámil zavedení cenových stropů pro cenu plynu. Co to znamená pro trh?
Čtyři pětiny ceny plynu pro konečného zákazníka tvoří cena, za kterou je nakupován v zahraničí. Cena ropy vzrostla od ledna letošního roku až o sto procent, logické tedy je, že i vývoj ceny plynu je podobný. Rozdíl je jediný - díky dlouhodobým kontraktům se cena plynu zvyšuje, a následně i klesá s časovým odstupem a nekopíruje zcela cenová maxima a minima ropy.
Cena plynu teď rostla několik let. Prvotním důvodem byla nutnost narovnání cen energií, odstranění křížových dotací mezi kategoriemi odběrů a přiblížení cenám platným v Evropské unii a ve světě. Pozdějším a současným důvodem cenového růstu zemního plynu je zmíněný růst ceny ropy. Lze ale s velkou pravděpodobností předpokládat, že s určitým časovým odstupem začne opět cena plynu klesat. V době, kdy se cena zvyšovala na světových trzích, logicky rostla i pro spotřebitele. Stejně tomu bylo u ropy a benzinu. Bylo by dobré, kdyby se při regulaci vycházelo především z tvrdých dat. Nevšiml jsem si, že by úřady regulovaly růst ceny benzinu u čerpacích stanic.
Může se totiž paradoxně stát, že při probíhající liberalizaci by zavedená opatření mohla naopak vést spíše k potírání konkurenčního prostředí. I na výroční konferenci EUROGASu a DG TREN (Generální ředitelství pro dopravu a energii Evropské komise) letos v září zaznělo, že "posilující regulace může ovlivňovat investiční rozhodnutí a ve svém důsledku i konkurenci na trhu s plynem".
Evropská komise také doporučuje členským zemím podporovat kogeneraci. Jaký je její princip?
Jde o to, že z jednoho energetického zdroje objekt vytápíte, v létě případně i klimatizujete, ale vždy přitom vyrábíte elektrickou energii. Jedná se tedy o vysoce efektivní využití paliva. My jsme si nechali instalovat v roce 1998 kogenerační jednotku v Plzni do sídla Západočeské plynárenské a výsledek nás příjemně překvapil. Zařízení je téměř bezhlučné a kromě finančních úspor jsou tady samozřejmě i úspory  ekologické  .
Je to technologie, která má velkou budoucnost. Umožní poskytovat zákazníkovi komplexní energetickou službu, která bude komfortní, vysoce efektivní, cenově přijatelná a  ekologická  . V souvislosti s přijetím  ekologické  daňové reformy lze očekávat tlak na zpřísňování  ekologických  standardů ze strany státu a Evropské unie. Související opatření by měla proti ostatním palivům upřednostňovat  ekologicky  přijatelná paliva (tedy i zemní plyn) a vysoce  ekologické  technologie. Kogenerace je energeticky velmi efektivní. Podpora jejího zavádění může přispět ke snižování energetické náročnosti české ekonomiky.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů