Čtvrtek, 18. dubna 2024

Tepelná čerpadla jsou ekologická a ušetří peníze

Tepelná čerpadla jsou ekologická a ušetří peníze

Rychnovsko - Celkový obrat 100 miliónů korun dosáhla v prvním pololetí společnost PZP Komplet Semechnice na Rychnovsku. V meziročním srovnání to představuje nárůst o 27 procent, přičemž z jedné čtvrtiny se na pololetních tržbách podílel prodej tepelných čerpadel. Zdražování energií mění pohled na alternativní zdroje, říká šéf největšího českého výrobce tepelných čerpadel Václav Prokop. Jak dodává, tepelná čerpadla využívá obnovitelné zdroje energie.

S růstem hlavních ekonomických ukazatelů počítají ve firmě i v následujícím období. Letos PZP Komplet plánuje tržby 206 miliónů korun, což znamená 20procentní meziroční navýšení.

PZP Komplet s výrobními závody v Semechnicích a v Dobrém u Dobrušky zaměstnává přes 100 lidí a na českém trhu působí od roku 1992. V současnosti podnik nabízí úplný sortiment tepelných čerpadel na využívání obnovitelné energie obsažené ve vzduchu, v zemi nebo ve vodě. Ročně v České republice instaluje na 150 těchto zařízení. Různé aplikace tepelných čerpadel PZP pracují v rodinných domech, správních budovách a sportovních zařízeních, ale také ve výrobních či skladovacích halách. Ve výrobě firma aplikuje nejnovější technologie a unikátní technická řešení, za něž získala řadu prestižních ocenění na mezinárodních výstavách. Za nejekologičtější, nejekonomičtější a velmi účinné jsou považovány patentovým vzorem chráněné systémy čerpání energie ze vzduchu. Tato zařízení zaručují celoroční provoz, a to i při teplotách až do minus 25 stupňů.

"Skokový růst cen plynu a elektřiny začíná totiž konečně i u nás měnit pohled na alternativní zdroje získávání tepla a na jejich značný ekonomický přínos," míní Václav Prokop. "A my nabízíme třeba vzduch, který je jako zdroj tepla jasně nejdostupnější," dodává. Podle odhadů by tak už letos v Česku mohlo dojít k pětinovému růstu trhu s tepelnými čerpadly. Zatímco loni se jich prodalo 1500, letos by to mělo být 1800. Proti klasickým systémům vytápění mají tato ekologická zařízení třetinové provozní náklady. Se zdražováním energií se tak u tepelných čerpadel výrazně zkracuje návratnost vstupních investic na pět šest let.

"Jeden z příkladů faktické změny přístupu k alternativním zdrojům jsme zaznamenali ve Velkých Přílepech u Prahy, kde původně uvažovali o plynofikaci," říká Prokop. Společnost tam vyhrála výběrové řízení na dodávku 45 tepelných čerpadel využívajících vzduch jako zdroje tepla k vytápění a ohřevu vody v rodinných domech. Včetně otopných systémů má zakázka hodnotu 15 miliónů korun.

"Naše tepelná čerpadla pro 45 rodinných domů ve Velkých Přílepech byla vybrána především pro snadnou a rychlou montáž, vysokou účinnost a minimální hlučnost, pro spolehlivost a životnost nejméně 25 let. Obecně potom zákazníci oceňují servis a další služby, naše inovační schopnosti, originalitu a flexibilitu při řešení všech svých požadavků," uzavírá Prokop.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů