Pátek, 19. dubna 2024

Děti Země zvažují podat žalobu proti krajskému úřadu v Hradci Králové

Děti Země zvažují podat žalobu proti krajskému úřadu v Hradci Králové

 

 

Krajský úřad veřejnou vyhláškou ze 14. listopadu zamítl odvolání Dětí Země z Brna proti vydání stavebního povolení na dvě polní cesty v rámci výstavby křižovatky na rychlostní silnici R35 v úseku Sedlice – Opatovice. V odvolání Děti Země argumentovaly, že jim magistrát v Hradci Králové v rozporu se zákonem o ochraně přírody a krajiny písemně neoznámil zahájení tohoto stavebního řízení, takže se ho nemohly účastnit a podat své námitky. Nyní stavbě hrozí soudní žaloba a tedy další komplikace. Děti Země obdobný soudní spor vyhrály již v říjnu 2004 u dálnice D8 u Ústí nad Labem.

„Nezbývá nám, než podat žalobu, aby se celý spor s nutností posílat písemné oznámení o zahájení jakéhokoliv správního řízení ze strany magistrátu konečně do budoucna vyjasnil,“ prohlásil Miroslav Patrik z Dětí Země. Jde podle něho o principiální věc, kterou nelze jen tak odbýt.

Písemné oznámení o zahájení stavebních řízení dostávají Děti Země od řady stavebních úřadů po celé zemi, včetně Ministerstva dopravy, které také stavební řízení vede jen veřejnou vyhláškou jako odbor dopravy na magistrátu v Hradci Králové.

„Domnívám se, že šance vyhrát tento soudní spor je velká, neboť už existuje řada soudních rozhodnutí ve prospěch občanských sdružení,“ uvádí dále Patrik.

Děti Země například vyhrály obdobný spor s Ministerstvem dopravy, které jim v roce 2003 také odmítalo písemně posílat informaci o zahájení stavebních řízení poštou. Ke zvratu došlo až když Městský soud v Praze v říjnu 2004 stavební povolení na tunel Panenská pro dálnici D8 u Ústí nad Labem zrušil. Jeho výstavba tak byla na několik měsíců zastavena, dokud nebylo vydáno nové stavební rozhodnutí. Stejné komplikace hrozí rovněž u silnice R35.

Další informace o stavebních řízeních na R35:

Krajský úřad Královéhradeckého kraje, odbor dopravy a SH: Ing. J. Janeček – tel. 495 052 383

Magistrát města Hradce Králové, odbor dopravy: M. Mládková, tel. 495 707 801

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů