Čtvrtek, 28. března 2024

Otázky a odpovědi k nové normě

Evropská unie přijala návrh legislativních norem nazvaných REACH, jenž má kontrolovat chemikálie. Jde o nejdůležitější evropskou legislativu za dvacet let.
Otázky a odpovědi k nové normě
Proč se se REACH, považuje za revoluci v chemickém průmyslu?
Legislativa REACH sjednocuje na 40 směrnic a nařízení EU týkajících se chemického průmyslu. Požaduje po výrobcích, aby užívali jen zdraví bezpečné chemikálie ve svých produktech. A pokud tomu tak není, REACH zaručuje, že o tom spotřebitel bude informován.
Co přesně nová legislativa požaduje?
Ukládá firmám povinnost, aby veškeré látky vyráběné v unii nebo přivážené do unie byly testovány na zdravotní nezávadnost. Tomuto požadavku podléhá na 30 tisíc různých chemikálií.
Co se mění oproti současnosti?
V této chvíli požaduje stávající legislativa, aby firmy testovaly veškeré látky, i kdyby jich vyráběly jen deset kilo ročně. Tato povinnost se však vztahuje jen na nové produkty chemiček, takže na sto tisíc látek, které zahájily výrobu před rokem 1981, nemusí být testováno. Od té doby také bylo na trh uvedeno jen tři tisíce nových chemikálií, upozorňuje server BBC News.
Proč je REACH tak kontroverzní?
Nová chemická legislativa je v zásadě střetem mezi zdravím lidí a chemickým průmyslem. Ač chemičky přiznávají, že legislativa má dobré záměry, tedy ochránit spotřebitele, je podle nich nedotažená a bude pro ně znamenat velké finanční a administrativní nároky. Někteří se dokonce obávají krachů některých společností, a tím i úbytku pracovních míst. Chemický průmysl přitom zaměstnává na 1,7 miliónu pracovníků.
Kolik bude REACH stát?
Podle odhadů Evropské komise nepřekročí náklady na REACH v příštích jedenácti letech, kdy budou všechny látky zaregistrovány, 2,3 miliardy eur. Naopak prohlašuje, že úspory ve zdravotnictví se vyšplhají v příštích třiceti letech až na 54 miliard. Podle University College London to bude dokonce až 284 miliard eur, když se započítají i ztráty v produktivitě nemocných, píše BBC. Naopak průmyslníci přišli s jinými čísly. Podle nich je REACH bude stát až třicet miliard eur.
Znamená REACH více testů na zvířatech?
Patrně ano, ale je těžko odhadnutelné o kolik. "Jedna klauzule požaduje, aby kdykoliv to bude možné, byly použity jiné metody výzkumu, například pokusy "in vitro". Což však zase prodraží výzkum, dokonce jsem četl, že jedna zachráněná laboratorní krysa nás přijde na 400 miliónů eur," tvrdí europoslanec za ODS Miroslav Ouzký, člen výboru pro zdraví a životní prostředí. Na druhou stranu bude potřeba více testů celkově, je tedy možné, že počet testů na zvířatech poroste.
Bude REACH znamenat krach malých a středních firem?
Původní přísnější verze vyvolala mezi menšími podniky velkou nevoli. Většina z nich se cítila ohrožena. "Po úpravách, které REACH, zmírnily, už nehrozí bezprostřední nebezpečí. Proto jsem také naší frakci doporučila hlasovat pro návrh. Navíc všechny nepříjemné záležitosti, které jsme odhlasovali, se nedostanou přes Radu ministrů do druhého čtení. V něm se také vyřeší otázka finanční podpory pro menší firmy," věří Ria Oomen-Ruijtenová z Evropské strany lidové.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů