Čtvrtek, 28. března 2024

Chemický průmysl v Evropě čeká revoluce

Chemický průmysl v Evropě čeká revoluce
 Přes čtyřicet různých evropských legislativních opatření týkajících se chemického průmyslu. Povinné testy u nových látek, jichž se vyrobí více než deset kilogramů ročně. Žádná záruka nezávadnosti chemikálií vyráběných před rokem 1981. Tak vypadá evropský chemický průmysl dnes.
To se však s novou legislativou o registraci a autorizaci chemických látek, známou pod zkratkou REACH, mění. Včera prošla prvním čtením Evropského parlamentu, a je tak na dobré cestě vstoupit během několika málo měsíců v platnost.
Během následujících jedenácti let bude díky legislativě REACH otestováno na třicet tisíc látek ze zhruba sta tisíc, které se na trhu prodávají. Naopak podle současné legislativy se musely testovat jen nové látky. Od roku 1981 bylo na trh uvedeno jen tři tisíce nových látek.
"Spotřebitelé nyní budou mít jistotu, že výrobky pocházející z EU jsou zdravotně nezávadné. Náklady přitom nejsou nijak vysoké. Navíc díky kompromisním řešením, kterých se v posledních dnech podařilo dosáhnout, nepředstavuje REACH nebezpečí ani pro chemičky samotné," liboval si Guido Sacconi, italský socialista, který v EP návrh provázel jako zpravodaj.
Náklady na REACH komise vypočítala zhruba na 2,3 miliardy eur, které uhradí chemičky z vlastní kapsy. Naopak pro veřejnost bude mít podle komisařů nová legislativa mnohem vyšší hodnotu. Na zdravotnictví a ekologii se ušetří v příštích třiceti letech na 54 miliard eur.
Studie, které nechali zpracovat průmyslníci, ale tvrdí, že náklady pro firmy porostou až na 30 miliard eur, což by mohlo některé firmy donutit odejít z trhu. Malé firmy se totiž často věnují specializovaným látkám, a tak jim nepomůže ani princip "jedna látka, jedna registrace", který prosadili do návrhu REACH poslanci. Podle statistických údajů patří 80 procent chemikálií mezi specializované, ale tržby za ně představují jen 20 procent celkového obratu odvětví.
Na druhou stranu byl v rozmezí jedné tuny až deseti tun produkce za rok prosazen princip "rizikovosti". Registrovat se u budoucího úřadu v Helsinkách budou muset jen látky, které by mohly být zdraví člověka nebezpečné.
"Tato opatření, kterými se podařilo zmírnit dopady REACH na firmy, jsou už dostatečné, další nesmysly, které se schválily, se podaří odstranit v druhém čtení," věří Ria Oomen Ruijtenová, europoslankyně z výboru pro ekologii, která byla velmi hlasitou odpůrkyní zákona.
Čeští poslanci z téže frakce to však viděli jinak. "Tento návrh je nepřátelský vůči chemickému průmyslu, ale také vůči spotřebitelům. Zvýšené náklady na testy se promítnou do cen konečných výrobků a ty se používají téměř ve všech průmyslových odvětvích. Je to rozhodně jeden z nejhorších zákonů, které prošly Evropským parlamentem," míní Jan Zahradil z ODS, a proto také hlasoval proti. Stejně tak další jeho kolegové.
Naopak jiní poslanci legislativu považují v této podobě za osekanou. "Cesta ke zdraví občanů nevede přes bezzubý REACH," uvedl Jiří Maštálka, europoslanec za KSČM.
Evropský chemický průmysl zahrnuje na 27 tisíc firem.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů