Čtvrtek, 18. dubna 2024

Voda v příštím roce podraží o desítky korun

Voda v příštím roce podraží o desítky korun

Po novém roce bude muset většina domácností sáhnout při platbách za vodu hlouběji do kapsy. Voda v tuzemsku zdražuje prakticky každoročně od roku 1989. Nyní je podle Sdružení oboru vodovodů a kanalizací celorepublikový průměr bezmála 45 korun.

PRAHA - Cena vodného a stočného pro příští rok by měla v Praze vzrůst o 4,99 procenta. Pražané by tak zaplatili za metr krychlový vody 44,88 koruny. Je to o 2,13 koruny více než letos. Návrh ještě musí do konce listopadu schválit rada města, která údaje o plánovaném zdražení dostane v příštím týdnu. Pokud navrhovaný růst cen neschválí, podraží voda v metropoli o inflaci.

 Podle údajů firmy Pražské vodovody a kanalizace (PVK) spotřebuje každý Pražan denně v průměru 131 litrů vody. Pokud by její cena skutečně vzrostla skoro o pět procent, lidé by za vodu zaplatili příští rok průměrně o 102 korun více než letos. Například čtyřčlenné rodině by náklady na vodné a stočné stouply měsíčně o 34 korun.

Plzni od ledna zdraží vodné a stočné o 3,91 procenta na 39,86 koruny za metr krychlový včetně pětiprocentní daně z přidané hodnoty. Za dodávku 1000 litrů pitné vody a odvádění odpadních vod zaplatí průměrná plzeňská čtyřčlenná domácnost o 20 korun měsíčně více. Schválila to rada města Plzně. Plzeň ale nadále zůstane ve spodní třetině cenového spektra.

Na Zlínsku se ceny vody zvýší o 2,8 procenta, v ostatních okresech o zhruba pět až šest procent. Výjimkou jsou obyvatelé Otrokovic na Zlínsku, kde za vodu zaplatí proti letošnímu roku asi o pětinu více. Zlínská vodárenská (ZLV) totiž bude muset v roce 2006 platit výrazně více za odvádění odpadních vod provozovateli tamní čistírny. Vyplývá to ze zjištění ČTK.

V ostatních okresech Zlínského kraje zůstávají ceny nadále jednotné, zvýší se zhruba o pět až šest procent. Vodovody a kanalizace Kroměříž zvyšují cenu za krychlový metr odebrané a vyčištěné vody na 43,31 Kč, Vodovody a kanalizace Vsetín na 43,05 Kč a Slovácké vodárny a kanalizace na 48,72 Kč.

Společnost Vodovody a kanalizace Beroun zvýší od 1. ledna 2006 ceny vodného a stočného. Jeden metr krychlový pitné a odkanalizované vody bude včetně DPH stát 53,05 koruny, tedy o 1,80 koruny více než v roce 2005. Podle představitelů společnosti to při průměrné roční spotřebě zhruba 35 metrů krychlových na obyvatele bude znamenat zvýšení ceny vodného a stočného o 63 korun na osobu za rok.

Vodné a stočné v šumperském regionu podraží o 2,25 koruny na 47,04 koruny za metr krychlový. K úpravě cen zřejmě přistoupí i další vodohospodářské společnosti z Olomouckého kraje. Konkrétní čísla ale zatím nezveřejnily.

Představu o změně ceníku má také vedení firmy Vodovody a kanalizace Přerov. Konkrétní číslo společnost zveřejní stejně jako Středomoravská vodárenská, která zásobuje domácnosti na Olomoucku, koncem měsíce.

Zdroj: Novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů