Sobota, 20. dubna 2024

Advokát: Divoké skladování odpadu z ciziny se může krutě vymstít

Advokát: Divoké skladování odpadu z ciziny se může krutě vymstít
Severní Čechy - Česká inspekce životního prostředí a celní správa odhalily navezení odpadů z Německa, většinou do opuštěných zemědělských objektů. Odpad má být určený k recyklaci, ale ve skutečnosti byl jen uložen v chátrajících skladech a kravínech. Děčínský advokát Narcis Tomášek se domnívá, že provozovatele nelegálních skladišť odpadu čeká výrazný finanční postih. Nelze vyloučit ani trestní stíhání.

Jak vypadá řádný dovoz odpadu do Česka?

Povolení k přepravě vydává ministerstvo životního prostředí. Většinou se jedná o souhlas k přepravě odpadů k recyklaci do ČR. Přeprava odpadů k odstranění je do ČR zákonem zakázána. Smetí si musí každý stát uklidit na vlastním území.

Kdo se může přepravcům odpadu podívat pod pokličku?

Česká inspekce životního prostředí ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí, s mobilními celními skupinami a policií.

Na sever Čech v posledních měsících směřovaly stovky kamionů s odpady. Proč?

V poslední době je využíváno k přepravě odpadů tzv. zeleného seznamu. Většinou se jedná o odpady, které jsou považovány za druhotné suroviny pro průmyslové využití. K jejich přepravě se sice nevydává souhlas, ale musí se dodržovat přesně stanovené podmínky. K provozu zařízení, kde jsou odpady skladovány, musí být souhlas krajského úřadu. Odpady je možné zpracovávat pouze v zařízeních, která jsou k tomu oprávněna.

Celníci zadrželi čtyři kamiony směřující do Sosnové na Českolipsku. Zjistili, že nevezou plasty, ale komunální odpad...

Provozovatel jistě tvrdí, že skladuje plasty k dalšímu zpracování. Tak tomu asi je, ale do těchto plastů není problém přimíchat kamiony s odpadem, který nelze dovézt bez souhlasu ministerstva životního prostředí. Proto celní správa vrátila kamiony zpět do Německa. Jednalo se o pokus smísit legální a nelegálně dovážený odpad. Inspekce může udělit citelnou pokutu až do milionu korun.

I milionová pokuta může být ve skutečnosti všimne, protože za odebrání odpadů může podnikatel získat mnoho milionů korun. Nejsou zákony vůči tomu bezzubé?

Záleží případ od případu. Kromě pokuty také bude muset majitel skladovacích prostor nechat odstranit odpad. Tedy v ideálním případě zpracovat dovezené haldy na druhotnou surovinu. Pokud bude nalezen ve skladech i komunální odpad, nastanou mu skutečně velké finanční problémy.

Narcis Tomášek
děčínský advokát
expert na trestní právo
obhájce v kauze lehkých topných olejů

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů