Pátek, 19. dubna 2024

Dnes rozsudek o žalobě Pavla Švarce proti Dětem Země Brno

Dnes rozsudek o žalobě Pavla Švarce proti Dětem Země Brno

Krajský soud v Brně vydá ve 12.30 hodin rozsudek na ochranu osobnosti

Rozsudek ve věci žaloby generálního ředitele a předsedy představenstva firmy Čepro, a. s. a Ropáka 2002 Pavla Švarce na ochranu osobnosti proti Dětem Země Brno se chystá dnes vynést soudce Krajského soudu v Brně Milan Páleníček. Švarc požaduje veřejnou omluvu a ze stránek www.detizeme.cz vyškrtnutí jednoho z důvodu jeho nominace na ropáka, neboť podle něho není pravda, že se osobně angažoval na přidělení několikamiliardové zakázky na sanaci Spolany, a. s. bez výběrového řízení a že tento proces šetřila policie a Úřad pro a ochranu hospodářské soutěže (1). Půjde již o druhý rozsudek, neboť ten první letos v květnu na základě odvolání Dětí Země Brno zrušil Vrchní soud v Olomouci.

„Během dvouletého procesu jsme svědky a řadou písemností doložili, že napadený výrok o angažovanosti Švarce i o zkoumání zákonnosti procesu přidělení zakázka na sanaci Spolany, a. s. šetřila policie i ÚOHS,“ připomněl Miroslav Patrik z Dětí Země Brno.

Podle jejich svědků se Pavel Švarc opakovanými slovními projevy na jednání v Neratovicích v červnu 2002 angažoval ve prospěch použití metody sanace dioxiny napadených budov metodou BCD, na níž v té době měla v ČR licenci jen firma Sita Bohemia, a. s, takže výběrové řízení nebylo Fondem národního majetku vyhlášeno. Přitom podle Greenpeace ČR existuje řada jiných, možná levnějších a ekologicky příznivějších, metod.

Zákonnost procesu přidělení zakázky na sanaci Spolany, a. s. za téměř tři miliardy korun pak v listopadu 2002 na základě podaného trestního oznámení k Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze šetřila policie (2) a na základě  podnětu i Úřad na ochranu hospodářské soutěže (3). Obě instituce porušení žádného zákona ale neprokázaly.

„Žalobu pana Švarce vnímám jako další pokus odvrátit pozornost od vážných ekologických a ekonomických problémů Spolany. Firma se stala symbolem neodpovědného chování chemického průmyslu v České republice i zahraničí,“ uvedl odborný konzultant pro oblast toxických látek MUDr. Miroslav Šuta.

Bez ohledu na výsledek tohoto soudního sporu na ochranu osobnosti bylo podle Dětí Země Brno zvolení Pavla Švarce Ropákem 2002 oprávněné, ať by byl počet odůvodnění jeho nominace místo osm o jeden méně (4).

Přehled hlavních událostí:
1) 25. 04. 2003 = vyhlášení Pavla Švarce Ropákem 2002 v anketě o antiekologický čin
2) 14. 08. 2003 = podání žaloby Pavla Švarce proti Dětem Země Brno na ochranu osobnosti
3) 06. 02. 2004 = vydáni 1. rozsudku Krajským soudem v Brně s uznáním žaloby
4) 20. 05. 2004 = zaslání odvolání Dětmi Země Brno k Vrchnímu soudu v Olomouci
5) 31. 05. 2005 = zrušeni 1. rozsudku usnesením Vrchního soudu v Olomouci
6) 21. 11. 2005 = vydání 2. rozsudku Krajským soudem v Brně

Kontakt na právního zástupce Dětí Země Brno = Mgr. František Korbel – mobil 608 527 166
Kontakt na právního zástupce Pavla Švarce = JUDr. Stanislav Devátý – telefon 224 918 490-1

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů