Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Cena vodného a stočného v hlavním městě by se v příštím roce měla zvednout o 4,99 procenta. Za metr krychlový vody by tak obyvatelé Prahy zaplatili 44,88 koruny, což je o 2,13 koruny více než letos. Návrh nyní musí schválit rada města.
Podle údajů firmy Pražské vodovody a kanalizace (PVK) spotřebuje každý Pražan denně v průměru 131 litrů vody. Pokud by její cena skutečně vzrostla skoro o pět procent, lidé by za vodu zaplatili příští rok průměrně o 102 korun více než letos. Například čtyřčlenné rodině by náklady na vodné a stočné stouply měsíčně o 34 korun.

Dvůr Králové - Průzkum v bývalých uhelných skladech ukázal, že tu není ekologická zátěž. To umožní firmě Protivítr, aby na pozemcích realizovala výstavbu komplexu bytů a obchodů. Průzkum a souhlas s odstraněním zátěže byl podmínkou ze strany města.

Komplexní přístup k managementu sledují kritéria Evropské nadace pro management kvality (EFQM) téměř ve všech evropských zemích. Podle nich hodnotí úroveň společností a managementu i Rada České republiky pro jakost jako nejvyšší orgán Národní politiky podpory jakosti ve spolupráci se Sdružením pro Cenu České republiky za jakost. Minulý týden tuto cenu získala společnost TNT Express Worldwide. Oceněnými finalisty se staly MERO ČR a IFE-CR. V rámci programu Národní ceny ČR za jakost jsou firmy posuzovány podle devíti základních kritérií, která postihují nejen kvalitu výrobků a služeb, ale i managementu, vztah firmy k zaměstnancům, zákazníkům, partnerům, k životnímu prostředí a společnosti. Významnou roli při hodnocení hrají i ekonomické výsledky firmy. Firmy tak získají přehled o svých slabých i silných stránkách, a tím i konkrétní impulsy pro svůj další rozvoj.

Stotisícovou pokutu zaplatí nepořádný stavitel Praze 8. Odbor životního prostředí ho potrestal za založení černé skládky poblíž Klihařské ulice. "Svým zaměstnancům nařídil odkládat zeminu a stavební odpad na veřejné prostranství. Je to jedna z nejvyšších pokut, kterou za poslední roky odbor životního prostředí za nepořádek uložil," řekl mluvčí osmičky Tomáš Kňourek.
Při odhalení viníka pomohli úředníkům strážníci. "Protože nekázeň lidí i podnikatelů je stále větší, bude se tato spolupráce prohlubovat," dodal Kňourek.
Na konec listopadu podle něj chystají velkou společnou akci proti všem nepořádným vlastníkům pozemků.

Srážky mezi policií a odpůrci jaderné energetiky propukly v Německu již v pátek, dva dny před očekávaným příjezdem vlaku se zpracovaným jaderným odpadem z Francie.
V severoněmeckém Lüchowě napadli demonstranti převážně z řad středoškoláků policii petardami a vajíčky. Podle mluvčího policie byl jeden policista zraněn kovovým předmětem na hlavě.

Do lesů mladších dvaceti let v okolí Valašského Meziříčí je až do Vánoc zakázáno vstupovat. Tamní správa městských lesů se tak už několik let snaží zabránit rabování vánočních stromků a poškozování mlazin. Jak říká šéf lesníků Marek Netolička, hlídat budou hajní, myslivci i strážníci Městské policie.
Podle zákona o lesích je tam pokuta až do výše padesát tisíc korun. Ve městě každým rokem aplikujeme na jehličnany speciální hmotu vlastně, která se velice obtížně z něho smývá, navíc v teple vlastně uvolňuje docela nepříjemný zápach, takže já si myslím, že lidi už s tím mají zkušenosti a v posledních letech se nám prostě ukázalo, že takto naaplikované stromy zůstávají tam, kde jsou.

Američanka, ktorá ponechala svojmu osudu 35 mačiatok v dvoch parkoch, musí teraz za trest stráviť sama noc v lese bez potravy a prístrešia.
Rozhodol o tom Michael A. Ciccionetti, sudca v meste Painesville, známy svojimi netradičnými verdiktmi. Michelle M. Murrayová musí navyše pobudnúť 15 dní vo väzení.
Dvadsaťpäťročná Američanka sa minulý mesiac priznala k opusteniu domácich zvierat, čo je priestupok druhého stupňa. Mačiatka boli neskôr objavené, avšak mnohé s infekciou dýchacích ciest, pričom deväť z nich zahynulo. Murrayová vyjadrila ľútosť nad svojím počínaním a uviedla, že mala rodinné problémy, keď sa zbavovala mačiatok.
Sudca Ciccionetti pred časom odsúdil muža, ktorý nadával policajtovi do svíň, na dvojhodinový pobyt v ohrade na chodníku v meste. Vedľa ohrady bolo 160-kilogramové prasa s nápisom: "Toto nie je policajný dôstojník".

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů