Pátek, 10. května 2024

Tři zdroje energie

Energetická bilance výukového střediska se tak postupně stala velmi aktivní, objekty jsou nejen soběstačné..
Tři zdroje energie
Výukové středisko Fakulty strojní Českého vysokého učení technického leží v Herbertově - Horním Mlýně, asi tři kilometry pod Vyšším Brodem a šest kilometrů od osady a hradu Rožmberk. Tříhektarový ostrov je vymezený jezem s vorovou propustí, bývalým mlýnským náhonem, potokem Větší Vltavicí a Vltavou. V roce 1978 zde byly pozůstatky budov mlýna a pily, které bylo nutno znovu vystavět na původním půdorysu budov s přibližným dodržením jejich původního vzhledu a výšky. V listopadu 1982 byl areál uveden do trvalého provozu.

NEOBVYKLÉ ŘEŠENÍ

Zásobování energií, vytápění a zásobování teplou užitkovou vodou bylo navrženo a realizováno v podobě akumulačního elektrického vytápění, navíc doplněného tepelnými čerpadly, zpočátku přestavěnými z důlních chladicích zařízení. Využití tepla přečerpávaného z řeky Vltavy pro podlahové vytápění a snaha o vytvoření systému s minimálním negativním vlivem na okolní přírodu byly v té době u nás zcela ojedinělým a průkopnickým činem.

Byla rovněž obnovena vodní elektrárna, kdysi sloužící pro pohon mlýna, pily a železnice. Jako další zdroj byly instalovány sluneční kolektory pro ohřívání vody v létě.

Energetická bilance výukového střediska se tak postupně stala velmi aktivní, objekty jsou nejen soběstačné co do spotřeby tepla na vytápění a ohřev TUV, ale přebytky elektrické energie jsou kromě toho nyní dodávány do veřejné sítě a ročně přinášejí bezmála tři čtvrtě milionu korun.

Po výběrovém řízení počátkem roku 2004 proběhla rekonstrukce strojovny, po níž zůstaly využity pouze sluneční kolektory, vyvinuté na strojní fakultě ČVUT, jedno z původních tepelných čerpadel a záložní elektrické kotle. Návrh strojovny byl společným dílem týmu z ČVUT pod vedením doc. Ing. Karla Brože, CSc., a společnosti Somatherm, spol. s r.o., jenž uplatnil maximum teoretických a praktických zkušeností s obnovitelnými zdroji tepla. Generálním dodavatelem rekonstrukce se pak stalo konsorcium firem Buderus tepelná technika Praha, spol. s r.o., a Somatherm, spol. s r.o.

NEJDŮLEŽITĚJŠÍ PRVKY

Základním zdrojem tepla je moderní dvojkompresorové tepelné čerpadlo solanka - voda BUDERUS WPS 6801 o topném výkonu 67,8 kW, které je zapojené do kaskády s jedním z původních tepelných čerpadel. Dalším zdrojem jsou sluneční kolektory o ploše asi 100 m2.

Vytápění objektu je zajištěno kaskádou tepelných čerpadel, ohřev TUV je proveden dvojstupňově - slunečními kolektory a tepelnými čerpadly. Sluneční kolektory pak dodávají teplo do primárního okruhu tepelných čerpadel.

Nízkoteplotním zdrojem tepla pro tepelná čerpadla je vodní náhon, ve kterém je uloženo 1600 m potrubí HDPE, rozdělených do šestnácti větví, kruhovitě stočených a upevněných na I profilech, ukotvených na dno náhonu. Teplonosnou látkou je směs vody a ekologického propylenglykolu.

Řídicí systém, realizovaný ve spolupráci s týmem Fakulty strojní ČVUT, slouží jak pro regulaci strojovny, tak pro snímání, monitorování a archivaci dat, využívaných dál pro vědecké účely.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů