Pátek, 26. dubna 2024

Ekologickou daňovou reformu se do voleb nepodaří schválit

Ekologickou daňovou reformu se do voleb nepodaří schválit
 Současná vláda nestihne do voleb schválit ekologickou daňovou reformu, kterou připravilo ministerstvo životního prostředí. Návrh ekologické daňové reformy, k níž se Česká republika zavázala při vstupu do Evropské unie, je už sice hotový, nyní jej však musí posoudit další úřady. "Do voleb už se však schválit nestihne," řekl Mladé frontě Dnes ministr financí Bohuslav Sobotka.

Návrh z dílny MŽP počítá se zvyšováním daní z elektřiny, uhlí a zemního plynu postupně od roku 2007 do roku 2015. Takzvané zelené daně slíbilo Česko zavést při vstupu do Evropské unie, kde již platí. Češi mají zatím výjimku právě do roku 2007, připomíná MfD.

Cílem ekologické reformy je především zlepšit životní prostředí. Vyšší daně by tak měly postihnout i motoristy. Nejvyšší částky by na daních za auto zaplatili majitelé starých a ekologicky náročných vozů. Cílem zavedení nových daní je obnova vozového parku.

Ekologická daňová reforma má být výnosově neutrální. To znamená, že peníze ze zavedených daní by měly být použity na snížení daní přímých. Scénář MŽP počítá s tím, že ekologickou daň by vyvážilo snížení jiných daní, a to buď z příjmu, nebo například sociálního pojištění, píše MfD s tím, že variant je několik.

Ekologická daňová reforma je součástí vládního prohlášení již od vzniku vlády Vladimíra Špidly.

Zdroj: Finance.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů