Sobota, 20. dubna 2024

Ekologové zpochybnili posudek o bezpečnosti stezky v Oldřichově

Ekologové zpochybnili posudek o bezpečnosti stezky v Oldřichově
 OLDŘICHOV V HÁJÍCH - Ekologové sdružení Arnika zpochybnili posudek společnosti Chem- Eko, podle něhož materiál použitý na cyklostezku u Oldřichova v Hájích na Liberecku není zdraví nebezpečný. Dodavatel na stezku jako podklad použil směs popílku a strusky z liberecké spalovny, podle ekologů ale tato směs obsahuje karcinogenní látky a škodí zdraví. Nový posudek navíc ani nemůže být pokládán za nezávislý, tvrdí ekologové.

"Součástí posudku, pokud víme, nebyly žádné nové analýzy, pouze se pokouší interpretovat data z analýz zveřejněných námi," řekl vedoucí kampaně Budoucnost bez jedů sdružení Arnika Jindřich Petrlík. Zpracovatel posudku navíc podle něho pracuje také ve firmě, která je obchodním partnerem libereckého Termiza, jež spalovnu postavilo a provozuje. Dodal, že komentář k posudku je zatím jen předběžný, protože Arnika neměla dost času se se zprávou seznámit.

Podle ekologů materiál použitý na stezku obsahuje látky, jako jsou dioxiny či polychlorované bifenyly (PCB), které se kumulují v těle. Podle studie ale tento materiál není nebezpečný. "Podle zprávy, kterou máme k dispozici, nepřekračuje obsah nebezpečných látek žádné stanovené ani pomocné limity," řekl starosta Oldřichova Jaromír Tichý.

Podle ekologů je obsah nebezpečných látek ve vzorcích z cyklostezky výrazně vyšší než u vzorků z okolí. To připouští i zpráva společnosti Chem-Eko. Její autor Stanislav Plevač ale upozornil na to, že nepřekračují limity doporučené pro rekreační oblasti ani pro obydlené zóny. Podle Petrlíka je ale kontaminace srovnatelná se znečištěním půdy v okolí Spolany Neratovice. Hrozí podle něho kontaminace potravních řetězců, ryb a drůbeže.

Podle starosty Tichého současná kampaň obec poškozuje. "V rámci Mikroregionu Jizerské podhůří žádáme evropské fondy o další dotace na výstavbu dvou úseků cyklostezky u Mníšku," řekl Tichý. Obává se, že kvůli kampani ekologů mikroregion podporu nezíská. "Přitom se zatím nepodařilo prokázat, že by občanům opravdu něco hrozilo," řekl Tichý.

Materiál použitý na cyklostezku dodává liberecká společnost Termizo pod názvem SPRUK. Použit může být například při výstavbě silnic, na zavážkách či při rekultivacích skládek. Ročně ho spalovna vyprodukuje kolem 30.000 tun. Podle ředitele spalovny Pavla Bernáta má firma certifikát, který ji opravňuje materiál jako stavební prodávat. "Nechali jsme si také zpracovat nezávislý posudek, podle kterého není zdraví nebezpečný," řekl Bernát. Arnika přesto už zhruba pět let bojuje proti využívání směsi na stavbách. Podle ekologů by měla končit na zabezpečených skládkách, a nikoli na silnicích.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů