Pátek, 19. dubna 2024

V Libereckém kraji se do třídění odpadu zapojuje stále více lidí

V Libereckém kraji se do třídění odpadu zapojuje stále více lidí
 LIBEREC - Stále více lidí se v Libereckém kraji zapojuje do třídění odpadu. I díky tomu se letos podařilo o více než pětinu zvýšit objem vytříděného odpadu. "Za devět měsíců letošního roku vytřídili obyvatelé Libereckého kraje 24,3 kilogramu papíru, skla a plastů na osobu, loni to přitom za stejné období bylo jen 20 kilogramů," řekl regionální manažer firmy EKO-KOM Martin Lochovský.

K většímu třídění přispívá podle Lochovského jednak reklamní kampaň, jednak se zvyšuje počet kontejnerů v kraji. Jen letos rozmístil EKO-KOM téměř 300 nových kontejnerů na tříděný odpad, další koupily samy obce. "V současné době je v kraji kolem 4800 kontejnerů," řekl Lochovský. Zvyšování jejich počtu bude podle něho pokračovat, už ale ne tak masově.

Do projektu třídění odpadů se v kraji zapojilo letos dalších pět obcí, takže z 216 měst a obcí nemají k dispozici kontejnery na separovaný odpad obyvatelé jen v šesti z nich. "Jde ale o nejmenší vesničky s méně než 200 obyvateli, drtivá většina obyvatel v kraji tak má možnost své odpady třídit," řekl Lochovský.

Podle EKO-KOMu by se měla rozšířit škála odpadů, které bude možné třídit do kontejnerů. K dnes běžným nádobám na papír, plastové lahve a sklo by měly přibýt i kontejnery na papírové obaly od nápojů a na ostatní plasty. "Ve větší míře chceme také třídit sklo na barevné a bílé, o bílé sklo mají totiž odběratelé velký zájem a dosud ho museli vozit ze zahraničí," řekl Lochovský. Letos byly kontejnery na bílé sklo zkušebně rozmístěny v sedmi obcích.

Zlepšování podmínek pro třídění odpadu ale není jedinou akcí Libereckého kraje v tomto oboru. "Chceme také rozšířit síť sběrných dvorů na nebezpečný odpad, jako jsou chemikálie, oleje, ředidla a také elektroodpad včetně zářivek či baterií, protože je v kraji nedostatečná," řekl náměstek hejtmana Radim Zika. Kraj na zřízení dvorů v 11 městech získal pětimilionovou dotaci z Operačního programu infrastruktura, realizace začne v prvních měsících příštího roku.

"Snažíme se také ve větší míře podporovat podnikatele v oblasti odpadového hospodářství," řekl Zika. V kraji podle něho chybí zpracovatelé odpadu, nedostatečné jsou i kapacity na jeho dotřídění. Letos proto kraj uvolní zhruba čtyři miliony korun na podporu čtyř projektů z oblasti nakládání s odpady. Zároveň chce vytvořit investiční fond, který by podporoval právě projekty z této oblasti
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů