Čtvrtek, 28. března 2024

ČEZ moc zelené energie nevyrábí

ČEZ moc zelené energie nevyrábí
ČEZ v nynější kampani za desítky miliónů korun láká zákazníky na zvláštní tarif "zelená energie". Načasování reklamy má svůj důvod: občané dosud museli elektřinu kupovat od svého regionálního distributora, ale od prvního ledna 2006 si bude moci každý, včetně domácností, vybrat svého dodavatele.
Možnost výběru je zatím bohužel vinou postupující monopolizace ČEZ spíše teoretická, ale přece jen jde o změnu. S volbou na nás přechází zodpovědnost: jaké elektřině dáme přednost, takovou svými platbami zvýhodníme. Ti, kdo se snaží chovat ohleduplně a domýšlet důsledky svého chování, by si měli vybrat "zelenou".
Když si představíme výrobu české elektřiny jako barevný koláč, sotva bychom se do něj s chutí zakousli: asi dvě třetiny zahaluje šedivá barva zastaralých tepelných elektráren a zbývající třetinu vyplňuje žlutočerně pruhovaná výstražná plocha jaderných reaktorů. Jiné barvy bychom nalezli snad jen s využitím hodně velké lupy: pouhá 2,5 procenta připadají na obnovitelné zdroje energie, i z toho je ale většina zkalena bahnem velkých vodních přehrad.
Kvůli nám samotným (ale také s ohledem na závazky vůči Evropské unii) máme povinnost podíl ekologicky šetrné energie zvýšit. Do roku 2010 má její podíl v našich zásuvkách činit osm procent, EU si stanovila cíl dvanáctiprocentní. Rozmach šetrné energetiky se neobejde bez zájmu zákazníků, a tak mu od příštího roku můžeme každý z nás pomoci osobní volbou.
Je dáno asi lidskou povahou, že na každém dobrém úmyslu se snaží přiživit nějaký podfukář. V případě zelené elektřiny jím není nikdo jiný než společnost ČEZ.
Plán má jednoduchý: za každou kilowatthodinu zaplatí odběratel "zelené elektřiny" ČEZ desetník navíc, za to jej bude hřát pocit, že pomohl životnímu prostředí. Přitom ale ČEZ, stejně jako kterýkoliv jiný výrobce, za skutečně ekologickou elektřinu dostane zvláštní odměnu už ze zákona! V desetníku za každou kilowatthodinu, jejž oklamaný zákazník zaplatí ČEZ navíc, firma získá dodatečný příjem: její elektřinu zaplatíme dvakrát.
Přitom za "zelenou elektřinu" ČEZ vydává i výrobu ve velkých přehradách, které vážně poškozují životní prostředí, a z evropského certifikačního systému ekologické elektřiny jsou proto vyloučeny. Malé vodní elektrárny představují jednu tisícinu výkonu firmy, jedna symbolická sluneční elektrárna jednu milióntinu a jediná její větrná elektrárna už několik let není v provozu. Fakt je ten, že ČEZ téměř žádnou zelenou elektřinu nevyrábí.
Jan Beránek, energetický informační servis WISE
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů