Čtvrtek, 25. dubna 2024

Hradec Králové bude bojovat proti výstavbě spalovny v Opatovicích

Hradec Králové bude bojovat proti výstavbě spalovny v Opatovicích

HRADEC KRÁLOVÉ -- Radnice v Hradci Králové se rozhodla bojovat proti chystané stavbě spalovny komunálních odpadů v nedalekých Opatovicích nad Labem. Spalovna je podle města zbytečná a výrazně zatíží životní prostředí v regionu. "Využijeme všech zákonných možností stavbu zastavit," řekla dnes ČTK náměstkyně hradeckého primátora Pavla Finfrlová. Zařízení, které by mělo ročně spálit 100 000 tun odpadu, chce v Opatovicích vybudovat Pardubický kraj.

"Považujeme se za dotčenou obec a jako účastník se přihlásíme do všech případných řízení kolem přípravy stavby spalovny. Budeme chtít, aby všechny naše připomínky byly řádně vypořádány," uvedla Finfrlová. Plán odpadového hospodářství Hradce Králové staví na třídění a skládkování.

Současná kapacita spaloven v ČR podle Finfrlové není naplněna a vše směřuje k tomu, aby se v Opatovicích pálily odpady z okolních zemí. "Nechceme z peněz daňových poplatníků stavět kapacitu pro zahraniční odpad a stát se smetištěm sousedních států. Asi 30 procent odpadů z této technologie by totiž u nás zůstalo," řekla Finfrlová. Město a okolí podle ní zatíží také doprava odpadu a emise spalovny.

Hejtmana Pardubického kraje Michala Rabase postoj Hradce Králové překvapil. "Hradec Králové byl osloven v rámci schvalovacího procesu EIA (posuzování vlivu stavby na životní prostředí) a jeho připomínky do něj byly zapracovány. Proto mi připadá jeho nynější postup trochu podivný," řekl dnes ČTK.

Odmítá spekulace, že by se ve spalovně měl pálit odpad dovážený z jiných zemí. "Naše propočty mluví o tom, že po roce 2010 si nebudeme vědět rady s 50 000 až 80 000 tunami odpadu. Nechceme stavět spalovnu, která by měla dovážet odpad z Německa, jak jsem se někde dočetl. Nic takového nikdy nebylo řečeno a nikdo o tom ani na vteřinu neuvažoval," dodal.

V Opatovicích by podle něj nemělo stát gigantické zařízení na likvidaci odpadu z okolních zemí, ale spalovna, která po fázi prvního třídění zlikviduje odpad z Pardubického kraje. "Počítáme pouze a výhradně s odpadem, který je už dnes produkován na území našeho kraje," dodal.

Proti spalovně za asi dvě miliardy korun jsou i obyvatelé samotných Opatovic, kde protestní petici podepsalo asi 420 lidí. Obyvatelé se obávají zhoršení životního prostředí, protože v obci například stoupne provoz denně o 210 vozidel s odpadem. K projektu spalovny se naopak začátkem listopadu připojily Pardubice, které byly původně proti.

Pardubický kraj již založil společnost EVO, která by měla spalovnu provozovat, a vyzval obce ke vstupu do ní. Podle zastánců projektu by spalovnu mohla částečně financovat Evropská unie. "Jednou zde spalovna stejně bude po pěti či sedmi letech stát, ale založí ji někdo jiný z privátního kapitálu," řekl již dříve Rabas.

Zdeněk Rychtera
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů