Pátek, 19. dubna 2024

Dobříš zrušila měsíční svozy odpadu, lidé jsou rozhořčeni

Dobříš zrušila měsíční svozy odpadu, lidé jsou rozhořčeni

Radní v Dobříši se domnívají, že lidé chtějí ušetřit za svoz odpadu. Proto využívají pouze jednoměsíční svozy. Obyvatelé Dobříše se odpadků zbavují různě. Odpadkové koše i veřejná prostranství kolem nich zaplňují igelitovými pytli. Od Nového roku radnice měsíční svozy ruší.

JITKA KREJČÍŘOVÁ

Dobříš - Město Dobříš se potýká s velkým množstvím nahromaděných odpadků v igelitových pytlích. Podle tajemníka Dobříše Stanislava Valtra jsou odpadkové koše na náměstí během hodiny plné.

"Máme podezření, že někteří občané žijící v rodinných domcích nebo chataři šetří své popelnice a vyhazují odpadky právě do veřejných odpadkových košů. V horším případě odpad spalují v kotlích," sdělil Valtr. A důvod? Lidé chtějí zkrátka na svozech odpadu ušetřit. Proto si na svou popelnici kupují jen měsíční známku. Ta vyjde mnohem levněji než známka čtrnáctidenní, nebo dokonce týdenní. V praxi to znamená, že popeláři vyvezou popelnici jednou za měsíc.

"Je to značně nehygienické a odpad v popelnicích po měsíci tlí," řekl Valtr. Radní proto vymysleli proti těmto občanům razantní opatření. Od Nového roku totiž sepsali novou smlouvu s firmou Dokas, která svozy zajišťuje. Ta právě svozy odpadu v jednoměsíčních intervalech jednoduše zruší. Jenže tímto krokem zároveň město vyškrtlo nejlevnější variantu svozu tuhého komunálního odpadu. Mezi obyvateli Dobříše zrušení měsíčních svozů rozpoutalo značnou vlnu nespokojenosti. Rozhořčení jsou hlavně osamělí důchodci a další skupiny obyvatel města, kterým svozy odpadu po měsíci bohatě stačí.

"Letos stála na rok známka za jeden svoz v měsíci přibližně 800 korun. V Novém roce zaplatí občané za svoz odpadu, který bude každých 14 dní, roční poplatek zhruba 1400 korun," zkalkuloval Valtr. Navýšení je podle něj poměrně vysoké, ale zároveň nutné. Rada města proto chce cenu známky za svoz odpadu seniorům, kteří žijí pouze z důchodu, snížit. Ti však musí prokázat, že v domácnosti žijí sami a také, že jejich jediný příjem je důchod. Částka, kterou by mohli senioři ušetřit, se pohybuje kolem 500 korun. Město také uvažuje o tom, zda vybere další skupiny občanů, kterým by snížilo poplatky za svoz odpadu.

"Ještě jsme o této variantě nejednali, ale snížení poplatků za popelnice by se mohlo týkat vícečlenných rodin," sdělil Stanislav Valtr.

"Mně se zdražení vůbec nelíbí. Bydlím sama, důchodkyně také ještě nejsem, a svoz odpadu jednou za měsíc mi bohatě stačil. Tak proč bych měla platit tolik peněz navíc," stěžuje si Eva Pilná z Dobříše.

- V letošním roce stojí nejlevnější svoz 800 korun

- Od Nového roku si Dobříšští za odpad připlatí 600 korun

- Radní možná zlevní svozy i dalším skupinám občanů

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů