Sobota, 20. dubna 2024

Prodej vánočních stromků začíná, lesníci se obávají útoku zlodějů

Prodej vánočních stromků začíná, lesníci se obávají útoku zlodějů

Tradiční prodeje neodmyslitelného symbolu Vánoc pomalu začínají, stejně tak i jeho krádeže v přírodě. Mají dát lidé při koupi přednost stromům z plantáží, květináčů nebo se domluvit s revírníkem?

PETR SKLENIČKA

Kladensko - Pracovníci lesních správ mají v současné době plné ruce práce. Zaměřují se nejen na to, aby měla zvěř dostatek potravy, ale také se věnují preventivním opatřením proti zlodějům dřevin.

"V mladých porostech tradičně natíráme stromky chemickým přípravkem, který při pokojové teplotě začne velmi nepříjemně zapáchat. Barvami ve sprejích, jež nám zbyly po označování těžby, provádíme nástřiky větví a některé místy i nalamujeme, aby nebyly pro nenechavce tak atraktivní," uvedl vedoucí Lesní správy Nižbor František Davídek. Lidé, kteří chodí do porostů pro jeden stromek, však nezpůsobují takové škody jako ti, již tuto nekalou činnost provádějí za účelem zbohatnutí.

"Každoročně se nám bohužel stává, že v jednom z našich revírů vznikne seč a zmizí tam desítky mladých stromků. Pokaždé to bývá někde jinde. Nešetrným zásahem přijde vniveč naše úsilí. Následné zalesňování nás stojí nejen čas, ale i peníze. Tento nešvar se rozmáhá teprve v posledních letech. Dříve se to dělo minimálně," informoval vedoucí lesní správy. Lidé, kteří nechtějí za živé vánoční stromy pro vlastní potřebu utrácet mnoho peněz, se přitom mohou předem s revírníky dohodnout a ti zajistí jejich potřebný počet. Ceny takto opatřeného vánočního symbolu jsou ve srovnání s plantážově pěstovanými stromy až poloviční, což je částečně způsobeno tím, že odpadají náklady na přepravu a skladování. Kvalita těchto dřevin bývá však obvykle o něco nižší, neboť stromy nebyly pěstovány pro krásný vzhled, ale aby především plnily svou úlohu v přírodě. Lidé, kteří si potrpí na vůni pravého jehličí a přitom chtějí být k životnímu prostředí šetrní, si mohou pořídit vánoční stromek v květináči. Ten pak lze zasadit na zahradě, v lese, nebo si ho ponechat do příštích Vánoc.

"Zákazníci o takové stromky mají poměrně velký zájem. Během týdne jsme jich prodali deset, nabízíme stříbrné smrčky," sdělila jedna z prodavaček květinářství na třídě T.G.M. v Kladně. I když tyto symboly Vánoc i s květináčem dosahují stěží 1,5 metru, prodávají se za 450 korun, což je cena srovnatelná s cenou vzrostlé jedle. Přesto u lidí budí zájem.

"Známí si takový stromek v minulosti koupili. Měli ho neustále doma v květináči a vím, že jim vydržel minimálně dva roky. Naše rodina si ale na Vánoce vždy kupuje vysoký přírodní strom. Umělý jsme nikdy neměli a pořizovat ho nebudeme. O koupi stromku v květináči zatím neuvažujeme, podle mne je však dobře, že lidé tuto možnost mají," řekla Květa Hrnčířová z Kladna.

Kladenský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů