Pátek, 29. března 2024

ČR by měla zavést ekologickou daň z aut do r. 2007

ČR by měla zavést ekologickou daň z aut do r. 2007

Zavedení ekologické daně ze silničních vozidel by podle výrobců a dovozců aut mohlo přispět k rychlejší obnově vozového parku. Stát by však měl přijmout celou koncepci snižování stáří tuzemských automobilů a ekologická daň by měla být jen jedním krokem, uvedly ve společném prohlášení Sdružení automobilového průmyslu a Svaz dovozců automobilů.

Se zavedením ekologické daně pro motoristy počítá daňová reforma, kterou připravuje ministerstvo životního prostředí. Tzv. zelené daně požaduje Evropská unie a Česká republika by je měla zavést do roku 2007.

Podle prohlášení by měl stát v první fázi zajistit důsledné vymáhání současných předpisů na stanicích technických kontrol, měření emisí či schvalování vozidel na dopravních úřadech. Do dvou let by pak měl přijít s programem na obnovu vozového parku a umožnit majitelům starších aut při jejich trvalém vyřazení z provozu a ekologické likvidaci zvýhodněný nákup nového auta.

Při zrychlení obnovy vozového parku by v roce 2010 mohlo znečišťování ovzduší automobily klesnout na polovinu. Zlepšení by mohlo nastat v případě, pokud by registrace nových aut rostly během příštích pěti let až zhruba na dvojnásobných 280.000 vozů ročně, a naopak dovoz ojetin by klesl ze současných 130.000 na 85.000 aut ročně. Vyřadit z provozu by lidé museli 200.000 vozů za rok. V roce 2010 by pak v tuzemsku bylo 4,73 milionu aut s průměrným věkem 12 let. Vozový park by se tak rozrostl o 830.000 aut a zhruba o 1,5 roku by omládl.

V případě snížení dovozu a zrychlení vyřazování starých vozů by ČR dosáhla osmiprocentní obnovy vozového parku, což je evropský průměr. Nyní je tento podíl v tuzemsku poloviční.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů