Čtvrtek, 28. března 2024

V Montrealu se bude jednat o změně klimatu

V Montrealu se bude jednat o změně klimatu

Ve dnech 28. listopadu – 9. prosince 2005 proběhne v kanadském  Montrealu Jedenácté zasedání smluvních stran Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu (Conference of Parties - COP-11). Zároveň půjde o první setkání signatářů Kjótského protokolu (Meeting of Parties – MOP-1) [1]. 6.-9. prosince se uskuteční nejdůležitější jednání vedoucích jednotlivých delegací.

Klíčová bude především diskuse o způsobu snižování emisí skleníkových plynů po roce 2012, k němuž musí státy své závazky splnit. Jedná se o citlivé téma, protože emise těch zemí, které se k žádné redukci doposud nezavázaly, rostou velmi výrazně. Důležitá bude také debata o kontrole dosavadních závazků, zefektivnění nástrojů, které lze v rámci Kjótského protokolu využít (tzv. flexibilní mechanismy) a především celý balík dokumentů, které byly připraveny na Sedmé konferenci smluvních stran Rámcové úmluvy (COP-7) a jsou známy pod názvem Marakešské dohody (Marrakesh Accords). Jejich hladké přijetí je i jedním z cílů, které si klade stávající britské předsednictví EU.

Delegace České republiky, kterou povede náměstek ministra životního prostředí Tomáš Novotný, se zapojí do práce jednotlivých expertních skupin. Proběhne také řada bilaterálních jednání o možné spolupráci v rámci flexibilních mechanismů Kjótského protokolu či transferu technologií a to jak mezi státy EU, tak i se zámořskými zeměmi (Kanada, Japonsko).

 

Kontakt na zástupce delegace České republiky:

Tomáš Chmelík, ředitel odboru změny klimatu MŽP

tel.: 420 606 666 148

e-mail: tomas_chmelik@env.cz

 

 

Poznámky:

[1] Kjótský protkol vstoupil  v platnost 16. února 2005.

Hlavním cílem Rámcové úmluvy i Kjótského protokolu je vytvořit  funkční  rámec pro snižování emisí skleníkových plynů, které způsobuje lidská činnost. Česká republika se zavázala ke snížení emisí skleníkových plynů do roku 2012 o 8% ve srovnání se stavem v roce 1990. 

Další informace:

unfccc.int
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů