Sobota, 27. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Německá společnost Wild uvedla na trh nové přírodní barvivo brilantní zeleň, určené pro potravinářský průmysl, získávané unikátním technologickým postupem extrakce z rostlin. Barvivo se extrahuje ze žahavých kopřiv a špenátu,  je ale označeno, vzhledem ke svému zabarvení, jako „Kiwi“ zeleň. Barvivo je stabilní na světle i za vysoké teploty a je vhodné pro nejrůznější potravinářské aplikace včetně barvení cukrovinek, cereálií, zmrzlin, mléčných dezertů, náplní, polev aj. Neutrální chuť rostlinného barviva Kiwi Green a nízká viskozita dovoluje jeho použití i v potravinách s jemnou chutí a texturou, jako jsou kupříkladu pěnové výrobky. Výrobek je možno označovat jako „barvící rostlinný extrakt (ze žahavých kopřiv a špenátu)“ bez nutnosti uvádět v rámci EU E-číslo. Více informací na adrese
http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=3&sectionname=Food Ingredients

Pražská radnice hodlá společnosti Veolia Voda prodloužit o 15 let bez výběrového řízení smlouvu na správu vodárenského systému hlavního města.
Kontrakt se bude moci prodloužit z roku 2013 do roku 2028, pokud proti tomu veřejnost do 9. prosince nevznese námitku, napsal v pátek týdeník Czech Business Weekly

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) ve středu předloží vládě doporučení, aby Česko zavedlo ekologické daně, které obsahuje zpráva Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD). Jeho ministerstvo připravilo koncepci zelených daní, nyní návrh prochází oponenturou, proti je ministerstvo průmyslu a obchodu. Vicepremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nedávno řekl, že do voleb se reforma nestihne.
Podle závazků, která dal stát Evropské unii v předvstupních rozhovorech, má Česko na zavedení ekologické daně na uhlí a elektřinu dva roky čas. I když má být reforma fiskálně neutrální, odrazí se v cenách energií, v předvolebním období proto zřejmě není pro vládní strany prioritou. Příprava ekologické daňové reformy je součástí vládního prohlášení už od vzniku vlády Vladimíra Špidly. Podle slov ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana ale Ambrozkova koncepce ve vládě nenalezne podporu.

Jadrový odpad objavili necelých 20 metrov od obytných domov obyvatelia ruskej obce Lopatino v Povolží.
Informovali o tom dnes kompetentné orgány v Samare.
Kontajner, obsahujúci pol metráku rádioaktívneho odpadu, medzičasom odovzdali odborníkom z príslušných inštitúcií, ktorých úlohou je zabezpečiť jeho umiestnenie na skládke jadrového odpadu, uviedol Dmitrij Medvedev, šéf regionálneho inšpektorátu ochrany životného prostredia.
Podľa jeho slov dedinčanom z Lopatina nehrozí žiadne nebezpečenstvo.

Zástupci z více než sto devadesáti zemí světa se sjedou do Montrealu, kde začíná bilanční konference o plnění Kjótského protokolu. Ten se týká snižování emisí skleníkových plynů, které jsou hlavními viníky globálního oteplování planety. Na programu je nejenom zhodnocení současného stavu, ale i diskuse o tom, jak by měly vlády snižovat tyto emise poté, co v roce 2012 vyprší platnost Kjótského protokolu. Konference potrvá až do 9. prosince.

Zástupce ředitele čínského státního úřadu pro ochranu životního prostředí Wu Xiao-qing včera ve městě Nanning v jižní Číně poukázal na to, že spotřeba enegie a zhoršování ekologického prostředí se staly největší překážkou trvalého rozvoje čínského hospodářství a společnosti. Rozvoj recyklačního hospodářství je důležitým opatřením k vyřešení otázky čínského prostředí.
Tento úředník dále řekl, že úkol dospět k nápravě čínského životního prostředí je velmi naléhavý, recyklační hospodářství má za cíl co nejvíce snižovat spotřebu energie a co nejvíce dosáhnout ekonomické efektivity a co nejméně vypouštět odpad. Rozvoj ekonomiky založené na recyklaci přispěje k vyřešení otázky znečištění čínského životního prostředí.

Kolín - Projekt úprav zeleně v okolí vodárny počítá s jejím pravděpodobným pronájmem a s tím, že přes část pozemku povede komunikace. Záměrem je navrhnout tu parkově upravenou plochu a v co nejvyšší míře zachovat dřeviny, které tam dnes rostou. Ty by měly doplnit další stromy a keře. Dominantou by mělo být stromořadí lip na jedné straně, které čítá kolem dvaceti stromů. K těm pak přibudou další dřeviny domácího původu, tedy například javor babyka, habr, dub či jeřáb. Z keřů by se měly objevit z určité části i samostatně stojící lísky, dřín, klokoč, brslen, zlatice, tavolníky a další. Dohromady projekt počítá s výsadbou devětadvaceti stromů a více než sto osmdesáti keřů. K vykácení je určeno jedenáct stromů a téměř sto sedmdesát keřů, rostoucích na rumištích a okrajích cest. Náklady na sadové úpravy se pohybují kolem tří set šedesát tisíc korun a zahrnují území od dnešního dopravního hřiště k silnici k zahrádkářské kolonii a k poli.

Příbram - Město už potřetí vyhlásilo tematické zadání grantového řízení v oblasti životního prostředí. V roce 2006 se lze ucházet o podporu při pořádání výchovných, vzdělávacích a osvětových akcí zaměřených na životní prostředí a rozšiřování informací. "To se týká například pořádání přednášek, botanických nebo zoologických vycházek s výkladem pro veřejnost nebo vypracování informačních materiálů se zaměřením na životní prostředí," upřesnil vedoucí Odboru životního prostředí Městského úřadu Příbram Petr Walenka. Další podporu je možné získat pro zájmové činnosti žáků a studentů školských zařízení. Mezi podobné aktivity patří zkoumání kvality vod, měření kyselosti dešťů nebo školní botanické a zoologické průzkumy. "Žádat o granty mohou i občanská sdružení. Příspěvek tak mají možnost získat třeba včelaři nebo rybáři, ale na konkrétní projekt, nikoliv na svoji činnost. Konečným termínem pro podání žádostí je 31. leden 2006," připomněl Walenka. Podrobnější informace lze najít na webových stránkách www.pribram-city.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů