Pátek, 19. dubna 2024

Český Krumlov svoz odpadu nezdraží, osoba za rok zaplatí 396 Kč

Český Krumlov svoz odpadu nezdraží, osoba za rok zaplatí 396 Kč

ČESKÉ BUDĚJOVICE -- V Českém Krumlově nezdraží pro příští rok svoz odpadu. Obyvatelé čtrnáctitisícového města tak zaplatí stejně jako letos, tedy 396 korun. ČTK to sdělila mluvčí radnice. Krumlovští budou přitom asi jediní na jihu Čech, kterým vyvážení popelnic nepodraží. Hlouběji do kapsy budou muset od ledna sáhnout například obyvatelé Písku, Prachatic či Vimperka. Důvodem zdražení jsou rostoucí náklady zejména na skládkování a pohonné hmoty.

Vybrané peníze od občanů Krumlova pokrývají zhruba tři čtvrtiny nákladů na odpadové hospodářství. Město musí proto systém dotovat. Jen letos radnice doplácela 1,8 milionu korun, uvedla mluvčí. Naposledy se cena za svoz měnila loni, kdy vzrostla o 20 korun. Přesto má Český Krumlov stále jeden z nejnižších poplatků v zemi. Méně platí už jen lidé v Domažlicích, Novém Jičíně, Plzni a Teplicích.

Poplatek může ze zákona činit až 500 korun na osobu a rok. Částku budou zřejmě v příštím roce hradit obyvatelé Českých Budějovic a Strakonic. Rozhodnout o tom musejí ještě zastupitelé obou měst, kteří se sejdou v prosinci.

Pětisetkorunový poplatek měli od ledna odvádět městu i lidé v Jindřichově Hradci. Tamní zastupitelé však zvedli ruku pro zdražení jen o 20 korun na 470 korun. O 30 korun více, tedy 480 korun, budou muset platit obyvatelé Prachatic. Svoz odpadu podraží i v Písku, od ledna o čtyři procenta. Za 110litrovou nádobu zaplatí lidé ročně 912 Kč při svozu jednou za dva týdny a 1704 Kč při každotýdenním svozu.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů