Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Dobříš - Obyvatelé Dobříše, kteří budou od příštího roku třídit odpad, mohou podle dobříšského tajemníka Stanislava Valtra ušetřit za svoz odpadu i několik set korun ročně. Město totiž pověřilo společnost Dokas, aby vykupovala některé suroviny přímo ve sběrném dvoře společnosti. Za kilogram plastových lahví dostane občan 1,50 korun, za kilo papíru 20 haléřů a sklo bude mít výkupní cenu 10 haléřů za kilogam. Vytříděný odpad, který bude přesahovat 200 kilogramů, bude Dokas od obyvatel na požádání svážet zdarma.

V rámci zvláštního dohodovacího výboru bylo dosaženo shody mezi zástupci Evropského parlamentu a Rady EU - členských států, při jednání o směrnici o odpadech z důlní činnosti. Tato směrnice si klade za cíl zaručit bezpečné nakládání s odpady uloženými v již uzavřených dolech, podle dosaženého kompromisu bude možné nařídit vyčištění některých starých skládek odpadů v dolech, aby se zabránilo úniku nebezpečných látek do okolí.

Ministerstvo životního prostředí chce zabránit stavbě vodního kanálu Dunaj - Odra - Labe. Ministr Libor Ambrozek chce dokonce navrhnout vládě, aby Česko vypovědělo mezinárodní smlouvu o vodních cestách, ve které kanál figuruje. Ambrozek chce také zrušit územní ochranu plánované trasy kanálu. Ministr se odvolává na závěry studie, podle které by stavba způsobila nenapravitelné ekologické škody.

Největší japonská automobilka Toyota Motor zahájí příští měsíc na domácím trhu prodej svého nejmenšího sedanu s názvem Belta - cílem je prodávat tři tisíce těchto vozů měsíčně. Prezident firmy Katsuaki Watanabe včera též uvedl, že automobilka přemýšlí i o vývozu nového modelu, protože zahraniční spotřebitelé se stále více zajímají o vozy, které jsou šetrné k životnímu prostředí a mají nízkou spotřebu.

PRAHA (ČIA) - Energetická náročnost české ekonomiky klesala pouze do roku 1999. Od té doby stagnuje na úrovni 875 až 890 kg ropného ekvivalentu na každých tisíc eur vyprodukovaného HDP. V dalších zemích bývalého východního bloku energetická náročnost dlouhodobě klesá. Uvádí to ročenka Eurostatu za rok 2005.
Podle ročenky spotřebovala Česká republika v roce 2003 na každých tisíc eur HDP téměř 890 kg paliv a energií, přepočtených na ropný ekvivalent. Vyšší energetickou náročnost mají pouze tři země Evropské unie - Estonsko s 1208 kg, Litva s 1205 kg a Slovensko s 937 kg. Nejmenší spotřebu paliv naopak v roce 2003 vykázala dánská (128 kg), rakouská (150 kg) a německá (159,5 kg) ekonomika.
Eurostat pro své výpočty použil HDP ve stálých cenách roku 1995. Do spotřebovaných paliv a energií náleží elektřina, uhlí, ropa, zemní plyn a obnovitelné zdroje.

Písek - Čtyři sledované studny na Hradišti, Na Pěníku, na Husově náměstí a u lesnické školy byly po negativních hygienických testech dezinfikovány.
Čištění zmíněných studní se uskutečnilo koncem měsíce září. "Z výsledků následujících testů provedených hygienickou laboratoří vyplývá, že voda ve studních Na Pěníku a na Hradišti je vhodná k odběru pitné vody," uvedla tisková mluvčí Městských služeb Písek Iva Kárová. "Tyto studny budou náležitě označeny."
Pítko u lesnické školy nevyhovělo normám pro velký obsah železa a zákalu. Zdroj na Husově náměstí opět nevyhověl pro větší množství chloridů.
Voda ve studni na Hradišti je podle vyjádření hygieniků kvalitativně nestabilní, přesto se tentokrát do mikrobiologických norem vešla. Hladina obsahu dusičnanů ve vodě Na Pěníku klesla na přípustné množství, proto je pitná.

Zástupce generálního tajemníka OSN a výkonný vedoucí Úřadu OSN pro rozvoj životního prostředí Klaus Toepfer včera dopoledne konstatoval, že čínská vláda podnikla rezolutná opatření na vyřešení incidentu o kontaminaci řeky Song-hua-jiang , rovněž byl přesvědčen, že Čína má schopnost co nejdříve tento incident vyřešit.
Výše uvedená slova řekl Klaus Toepfer včera na zasedání Výboru stálých zástupců Úřadu OSN pro rozvoj životního prostředí v Nairobi.
13. listopadu došlo k výbuchu v chemičce na horním toku řeky Song-hua-jiang , velké množství škodlivých látek vteklo do řeky a to způsobilo vážné znečištění vody řeky.

Společnost Lexmark konečně zavádí Return program i pro Českou republiku. Jedná se o bezplatný odvoz prázdných originálních tonerů Lexmark.
Return program je určen především firmám, které se chtějí rychle, bezstarostně, ekologicky a zcela zdarma zbavit prázdných tonerových kazet. Služba se vztahuje pouze na prázdné originální kazety Lexmark, které byly použity pouze jednou. Požadavek na odvoz platí pouze pro zásilku, která obsahuje minimálně 5 ks prázdných originálních tonerových kazet Lexmark (tj. cca 5 kg). Kazety budou ekologicky recyklovány. 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů