Sobota, 20. dubna 2024

Hradec kvůli opatovické spalovně připravuje informační kampaň

Hradec kvůli opatovické spalovně připravuje informační kampaň

Informační kampaň, která by měla obyvatele upozornit na možná rizika spojená s výstavbou spalovny komunálních odpadů v nedalekých Opatovicích nad Labem, připravuje královéhradecká radnice.ilustační foto Hradec s projektem spalovny, kterou chce vybudovat Pardubický kraj, nesouhlasí a usiluje o jeho zastavení, řekla dnes novinářům náměstkyně hradeckého primátora Pavla Finfrlová.
    Radnice během příštího týdne vydá 450.000 kusů mimořádného čísla informačního zpravodaje, který bude distribuován nejen v Hradci Králové a okolních obcích, ale i na části území Pardubického kraje. "Chceme lidem nabídnou objektivní informace o tom, co výstavba spalovny představuje a jaká je situace v České republice. Kapacity stávajících spaloven nejsou naplněny a do spalovny by se dovážel odpad ze zahraničí," řekla dnes Finfrlová. Zastupitelé Hradce Králové na kampaň uvolnili zhruba půl milionu korun, o využití zbývajících peněz z této částky bude vedení města ještě jednat.
    Spalovna se stane také hlavním tématem mimořádného zastupitelstva, které Hradec Králové svolává na 17. ledna. "Na jednání chceme pozvat ministra životního prostředí, zástupce obou krajů, poslance, představitele obcí a samozřejmě i občany města," řekla Finfrlová.
    S vybudování spalovny, která by měla ročně spálit zhruba 100.000 tun odpadu, nesouhlasí obyvatelé Opatovic, kde podepsalo petici zhruba 420 lidí, kteří se obávají zhoršení životního prostředí, protože v obci například stoupne provoz denně o 210 vozidel s odpadem.
    Projekt prosazuje Pardubický kraj, který již založil společnost EVO, která by měla spalovnu provozovat. Projekt podpořily například Pardubice, které byly původně proti. Hejtman Pardubického kraje Michal Rabas postoj Hradce Králové minulý týden označil za podivný a odmítl, že by se ve spalovně měl pálit odpad z jiných zemí. "Naše propočty mluví o tom, že po roce 2010 si nebudeme vědět rady s 50.000 až 80.000 tunami odpadu. Nechceme stavět spalovnu, která by měla dovážet odpad z Německa, jak jsem se někde dočetl. Nic takového nikdy nebylo řečeno a nikdo o tom ani na vteřinu neuvažoval," řekl.

Zdroj: www.Cerstvezpravy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů