Pátek, 19. dubna 2024

Kvalita a inovace – cesta k udržitelnému rozvoji

Kvalita a inovace – cesta k udržitelnému rozvoji

Jako součást Evropského týdne kvality se ve dnech 8. a 9. listopadu v Národním domě na Vinohradech konala mezinárodní konference s názvem Kvalita a inovace – cesta k udržitelnému rozvoji.

Východiskem pro setkání odborníků z ČR i ze zahraničí se stal rostoucí význam kvality, která je neopominutelným faktorem na cestě k úspěšnosti jak pro firmy, tak pro organizace veřejného sektoru. Kvalita v současnosti nabývá širších dimenzí, neboť zahrnuje, kromě výrobků a služeb, také například dobré jméno jejich poskytovatele. To pak souvisí s prokazatelnými zárukami v péči o životní prostředí, s péčí o ochranu a bezpečnost zaměstnanců nebo s rozvojem lokality, kde daná firma či organizace působí. Do popředí se dostává kvalita života občanů, kdy uspokojování současných potřeb by nemělo ohrozit potřeby budoucích generací. Komplexní pojetí kvality a posílení jejího významu je logickým krokem k naplňování principů udržitelného rozvoje, a stává se tak prioritou v budoucím vývoji Evropské unie. Ve svém příspěvku připomněl nové pojetí kvality také ředitel NSZM Petr Švec. Představil PZM jako jednu z cest k vyšší kvalitě veřejné správy a zmínil mezinárodní program místní Agenda 21, který má tentýž cíl – zlepšit fungování správy věcí veřejných za aktivní účasti veřejnosti. Na závěr své prezentace upozornil na služby, které NSZM poskytuje svým členům, aby naplňovali mezinárodní standardy kvality a byli tak schopni obstát v konkurenci v boji o omezené finanční zdroje EU. Této možnosti využil např. Hodonín, který s pomocí NSZM zaváděl mezinárodní standardy kvality, tzv. CAF. Jeho zástupci, stejně jako představitelé dalšího člena NSZM kraje Vysočina, se podělili o své bohaté zkušenosti na tomto poli.
Kvalita ve veřejné správě bude rovněž tématem navazující konference, která se uskuteční ve dnech 5.-6.12. v Plzni za účasti zástupců Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva životního prostředí. NSZM zde bude garantem odborného bloku.

Autor: NSZM ČR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů