Pátek, 19. dubna 2024

Modus má ekologickú cenu

Modus má ekologickú cenu

Renault získal už druhú cenu Podniky & životné prostredie 2005 v kategórii „Eko-produkt pre trvalý rozvoj" za eko-koncepciu prístrojovej dosky Modusu.

Renault bol taktiež ocenený za pochopenie problematiky recyklácie v prípade dizajnu automobilov. Príklad prístrojovej dosky Modusu ilustruje systematický prístup Renaultu: zlepšenie recyklovateľnosti, integrácia recyklovaných materiálov a kontrola použitých materiálov. Nelly Olin, francúzsky Minister pre ekológiu a trvalý rozvoj, odovzdal túto cenu 29. novembra 2005 v rámci výstavy  Pollutec. Toto ocenenie je udeľované za produkt alebo službu, ktorých koncepcia integruje starostlivosť o trvalý rozvoj: ekonomický potenciál, sociálne  a environmentálne benefity. Tento rok bola ocenená prístrojová doska Modusu.


V súlade so stratégiou pre trvalý rozvoj, navrhol Renault prístrojovú dosku pre Modus s troma hlavnými zreteľmi na životné prostredie: využiť recyklované materiály, zlepšiť ich recyklovateľnosť do konca ich životnosti a kontrolovať hmoty použitej v týchto materiáloch.

Prístrojová doska obsahuje 4kg recyklovaného materiálu, čo je polovica jej celkovej hmotnosti, a zároveň je to viac, než sa nachádza v akýchkoľvek iných plastových komponentoch v automobilovom priemysle. Prístrojovú dosku navrhlo technické oddelenie pre vozidlá Renault, v spolupráci so spoločnosťou Visteon a recyklačnou firmou C2P, ktorá umožnila použitie špeciálneho recyklovaného materiálu. Dokonale zodpovedá špecifikáciám Renaultu v otázke životnosti a efektívnosti v prípade čelnej zrážky vozidiel. V podstate, Modus obsahuje takmer 18kg recyklovaných plastov v rozličných komponentoch vozidla, vrátane podbehov kolesa, ochranného krytu pod motorom, krytu zadnej nápravy a rezervy.

Vynikajúca recyklovateľnosť prístrojovej dosky Modusu je založená na použití materiálov ako je polypropylén, ktorého recyklácia ponúka rozsiahle možnosti a je vysoko spoľahlivý.


Marian Bóna
AutoWeb.sk
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů