Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ochránci přírody vypustili do přírody vyléčená zvířata

Ochránci přírody vypustili do přírody vyléčená zvířata

VLAŠIM (Benešovsko)/PÁTEK (Nymbursko) -- Středočeští ochránci přírody dnes vypustili zpět do volné přírody několik vyléčených ptáků a savců. Stalo se tak u příležitosti zahájení celostátní kampaně na pomoc centrům handicapovaných zvířat nazvané Zvíře v nouzi. Svobodu dostala například vzácná potáplice severní, která se ve středu zranila u Kolína při tahu ze Skandinávie do zimoviště.

Podle Luboše Vaňka ze záchranné stanice v Pátku na Nymbursku byla potáplice nalezena ve středu v areálu automobilky TPCA. Zranila se pravděpodobně při nárazu do jedné z budov. Pták měl otřes mozku, nehýbal se, byl apatický. Dočasným domovem se mu stal rybníček v areálu záchranné stanice. Druhý den už potáplice "ožila" a zanedlouho si začala v rybníčku sama lovit ryby. Dnes se proto dostala zpět na svobodu. "Zvířata se snažíme držet v zajetí co nejkratší dobu," řekl Vaněk ČTK.

Stejného názoru je i Lenka Šafránková ze stanice pro handicapované živočichy ve Vlašimi. "Některá zvířata se snažíme vypustit co nejrychleji, některá ale u nás stůňou i několik měsíců. Jsou to zejména mláďata, třeba ježků," dodala. Zranění některých zvířat podle ní vyžaduje intenzivní péči, musí se uměle krmit, často ošetřovat a péče je pak časově náročná.

Ve Vlašimi dnes dostala svobodu káně lesní, která ve zdejší záchranné stanici pobývala několik týdnů. Byla nalezena vysílená v lese, zřejmě narazila v letu na nějakou překážku. Zpět do přírody byl dnes vypuštěn i hranostaj, kterého srazilo auto. Z následků se léčil téměř dva týdny.

Pro vlašimskou záchrannou stanici byl podle Šafránkové letošní rok co do počtu přijatých zvířat rekordní. Přijali už přes 300 zraněných živočichů, do konce roku jich bude zřejmě víc než 350. Přibližně polovinu se podaří vrátit do volné přírody. Léčili tu třeba ledňáčka říčního, potápku malou, včelojeda lesního nebo krahujce. "Kapacita stanice zatím vyhovuje, ale byli bychom raději, kdybychom prostorů měli víc," dodala Šafránková.

Vlašimská stanice má i několik trvalých obyvatel, kteří se kvůli svému handicapu nemohou vrátit zpět do přírody. Patří mezi ně třeba rys ostrovid, který se narodil v zoologické zahradě. Nebo dva krkavci velcí, několik sov a čápi.

V rámci kampaně mohou lidé prostřednictvím speciálního účtu 33553322/0800 nebo darovacích zpráv SMS za 30 korun podpořit jednu z vybraných záchranných stanic národní sítě, nebo přispět na všechny bez ohledu na adresu. Obecná zpráva SMS bude mít formu "DSM ZVIREVNOUZI". Jak poslat na číslo 87777 SMS zprávu adresnou, se lidé dočtou na webové stránce www.csop.cz.

Náklady sítě, která čítá 23 členských a šest přidružených stanic, na dopravu zraněných a nemocných zvířat, na veterinární péči, materiál a krmení sahají zhruba k deseti milionům za rok. Na provoz sice přispívá ministerstvo životního prostředí, tyto peníze ale pokrývají jen pětinu nákladů. Loni centra přijala více než 8000 zvířat 196 druhů.

Jaroslava Tůmová
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů