Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Nájemce bývalého kravína v Českých Zlatníkách u Mostu podle čtvrteční Mladé fronty Dnes (MfD) ilegálně skladuje tuny německého odpadu. Ten ve středu dělníci odpálili a podle inspektorů životního prostřední tak do ovzduší unikaly nebezpečné zplodiny. Případ zkoumá policie.
K odhalení firmy pomohl náhodou neznámý muž, když zavolal hasiče v domnění, že na statku hoří. Přivolaná jednotka zjistila, že dělníci sami přikládají do ohně hromady kobercového odpadu a gumy. Objekt, který patří nizozemské firmě, má v nájmu Jan Krupař. Ten podle místostarostky Obrnic, pod které České Zlatníky spadají, Venuše Ledmové skladuje v bývalém kravíně odpad z Německa. Obec teď chystá trestní oznámení kvůli černé skládce.

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek se v pondělí 5. prosince v 10:00 zúčastní slavnostního otevření nového Střediska ekologické výchovy v Oldřichově  v Hájích v Libereckém kraji. Středisko, provozované o.p.s. Suchopýr, vzniklo za podpory Státního fondu životního prostředí. Je prvním terénním pobytovým ekovýchovným střediskem v Libereckém kraji.
Rekonstrukce objektu je příkladem smysluplné revitalizace 300 let staré zemědělské usedlosti.
Liberecký kraj získal rovněž podporu z Evropského sociálního fondu v rámci grantového schématu MŽP na projekt "Regionální systém environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Libereckého kraje", na kterém se partnersky podílí také provozovatel oldřichovského střediska, o.p.s. Suchopýr.

V současné době, kdy se zvedají náklady na odstranění odpadů, je určitě zajímavá informace, že existuje i jiná varianta, než dodávání těchto odpadů do kafilérii. Dne 18.11.2005 společnost Tenez a.s. předala do trvalého užívání linku určenou k hygienizaci jatečného odpadu. Tuto Hygienizační linku společnost Tenez vyvinula, vyprojektovala a montážně dodala na zemědělskou bioplynovou stanici. Toto zařízení může zpracovávat veškeré vedlejší výrobky živočišného původu – kategorie č.3. Zadavatel především ušetří náklady za odstranění odpadů, ale zároveň z tohoto odpadu vyrobí elektrickou energii. Při aktuálních cenách za odstranění odpadů, je návratnost takové investice zhruba 7 měsíců!

Blansko - Dalším krůčkem pro zlepšení životního prostředí v našem městě je, že firma POLYST–RECYKL umístila ve Sběrném středisku odpadů (dále jen SSO) na ul. Luční kontejner na tento druh odpadu. Vyzýváme občany města Blanska, aby polystyren neházeli do odpadových nádob na směsný komunální odpad, ale odevzdávali jej bezplatně ve SSO v jeho provozních hodinách.
Jedinou podmínkou je nutnost roztřídit tento druh odpadu na čistý odpadový polystyren bez jakýchkoli příměsí a na odpadní polystyren znečistěný např. od hlíny, lepidel, papírových štítků, ochranných plastových pásek a folií, kovových výztuží a jiných materiálů (tyto příměsi totiž mohou poškodit recyklační přístroj).
Firma odpadový polystyren dále zpracovává, recykluje a následně jej vrací do výroby nebo přímo do stavebnictví k zateplování půdních prostor nebo do betonů a pod. Bližší informace jsou na www.polystrecykl.cz.

Odboráři z moravskoslezských hutí podporují možný vstup firmy Hyundai Motor Company do připravované průmyslové zóny v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Projekt zóny podpořili na pátečním zasedání Odborového svazu Kovo.
Obří investici mohou zhatit problémy s výkupem pozemků pro zónu, které zatím odmítají prodat například nošovičtí zemědělci. "Důrazně žádáme o vstřícný přístup nejen zemědělce, ale také ekologické aktivisty. Připravovaná investice životnímu prostředí neublíží," uvádí se v iniciativě odborářů.
Vstup Hyundai podporují i odboráři z dalších firem v kraji, například z novojičínského Autopalu nebo kopřivnické automobilky Tatra.
Podle serveru Euro Online přijede začátkem tohoto týdne do Česka jednat o investici viceprezident této korejské automobilky.

AISIS o. s., Fórum dárců a společnost Philip Morris ČR vydaly zajímavou publikaci s názvem Napříč společenskou odpovědností firem. Připravil ji kolektiv autorů (brož., 164 stran). Koncept společenské odpovědnosti firem do Česka přišel ze zahraničí - je uplatňován především v zemích Evropské unie. Koncept společenské odpovědnosti firem zahrnuje chování organizací vůči obchodním partnerům a zaměstnancům a také vůči životnímu prostředí a komunitě, kde firma působí, logicky i vůči zákazníkům a dalším zainteresovaným osobám.
Jaké jsou zkušenosti s aplikací tohoto konceptu v České republice? Co jednotlivé oblasti této iniciativy zahrnují? Na tyto a další otázky zmíněná publikace odpovídá. Přináší také případové studie firem, které už mají s tímto konceptem zkušenosti. Součástí je i slovník pojmů či odkazy na další organizace, které se tematikou zabývají.
Další informace najdou zájemci nejen o knihu, ale také o celou problematiku na internetové adrese www.sof.cz.

Podle dnešní zprávy z generálního čínského státního úřadu pro ochránu životního prostředí, v současné době se znečištěna část toku řeky Song Huajiang v délce 130 kilometrů už dostala do okresu Yi Lan v provincii Hei Longjiang. Příslušné orgány pečlivě sledují její posun. Ruští a čínští pracovníci společně hlídají a kontrolují kvalitu vody na dolním toku řeky Song Huajiang. Kromě toho, čínská strana poskytla Rusku zařízení pro monitoring kvality vody a 150 tun aktivního uhlí, které už dorazilo do ruského Khabarovska. Mezi nimi zařízení pro dozor a kontrolu kvality vody mohou pomáhat místním orgánům v krátké době získat kontrolní výsledek o kvalitě vody..

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů