Čtvrtek, 28. března 2024

Zkušenost s eurofondy Vysoké Mýto potěšila

Zkušenost s eurofondy Vysoké Mýto potěšila
Vysoké Mýto, dvanáctitisícové východočeské městečko, po celé republice proslavila autobusová továrna Karosa a v regionu proslulo za dob normalizace početnou posádkou ruských okupačních vojsk.
Přeměnu obrovského vojenského areálu v byty, školy, prodejny a sídla firem město celkem zvládlo, stejně jako prodalo kraji nemocnici, na niž muselo doplácet. Z vlastních zdrojů však není schopno zajistit ekologické odstranění odpadů, a proto požádalo o dotaci z evropských fondů na výstavbu systému likvidujícího bioodpady.
"Byli jsme překvapeni rychlostí, s jakou byla žádost vyřízena. Žádost jsme dali letos v půli března, 30. června bylo rozhodnutí, nyní končí výběrové řízení," říká místostarosta obce Martin Krejza.
Dotace byla 49 miliónů korun, celkové náklady jsou 75 miliónů. Chystaná fermentační stanice a celý systém bude sloužit městu i okolí, tedy zhruba pětadvacetitisícům lidí.
Problém byl ale zpracovat žádost, na to si musela radnice najmout specializovanou firmu. "Byla to naše první zkušenost s eurodotacemi. Kdyby to měl dělat náš úřad, tak to nikdy nedáme dohromady," řekl Martin Krejza. Složka žádosti se skládá z pěti fasciklů o tloušťce deset centimetrů.
Komplikovanost způsobu žádosti je jednou z věcí, které města, firmy i nevládní organizace na systému eurodotací kritizují. Někteří - pod podmínkou anonymity - poukazují třeba na fakt, že dotaci dostane příjemce až po skončení programu nebo stavby, takže si na vlastní provedení musí brát úvěr. Brusel přitom nic takového nepožaduje, ale české úřady se tím prý chtějí bránit zneužívání dotací.
Strukturální a kohezní fondy, z nichž jde na rozvoj nejchudších regionů Evropské unie nejvíce peněz, jsou určeny právě na stavby jako je fermentační stanice ve Vysokém Mýtě nebo dálnice a obchvat města, který naopak Mýtu a hlavně jeho obyvatelům velmi citelně chybí. Právě v těchto fondech chce Británie ve svém návrhu nového rozpočtu EU na léta 2007 až 2013 nejvíce krátit.
"Máme ještě připravený projekt dvou sportovních hal, ale ten je za čtvrt miliardy a nepodařilo se nám na něj zatím peníze sehnat," říká Krejza. Město by ještě rádo sehnalo padesátimiliónovou dotaci na opravu historické radnice.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů