Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kauza vodárny: úředníci si řekli o 50 milionů

Kauza vodárny: úředníci si řekli o 50 milionů

Z přijetí 50milionového úplatku detektivové z policejního útvaru pro odhalování korupce obvinili tři bývalé členy meziresortní komise pro vodárenství: Ta měla vládě připravovat podklady pro privatizaci vodárenské soustavy v českých městech.

Členové komise pro vodárenství Adam Rakovský, Tomáš Juříček a Radek Novotný si podle policie řekli o úplatek 50 milionů korun od francouzské společnosti Veolia. Za tuto částku firmě slíbili vytvořit takové podmínky, které jí budou při podnikání v Čechách vyhovovat. Policie stíhá podle komisaře Ondřeje Starého trojici úředníků za trestný čin přijímání úplatku.

Adam Rakovský, jeden z obviněných, pro ČT24 uvedl: "Jako advokát jsem vázaný nějakým advokátním tajemstvím a nemůžu se vám k tomu vyjádřit." Další dva obviněné se České televizi nepodařilo zastihnout.

Klíčovým důkazem je pro policii záznam skryté kamery jednání bývalého člena komise Adama Rakovského se zástupci společnosti Veolia. Natočili si ho pravníci Veolie. Ze záznamu vyplývá, že Rakovský chtěl po francouzské firmě úplatek 50 milonů korun ve splátkách. Nejprve požadoval 20 milionů.

Za dalších pět milionů korun sliboval zajistit změnu zákonů tak, aby vyhovovaly podnikání francouzské firmy u nás: "U té legislativy tam to, pánové, bude na rovinu, tam to bude prostě rachota... Já to vidím osobně na pětku."

Dalších dvanáct milionů chtěl Rakovský za prosazení klíčového vládního usnesení. To mělo pomoci zrušit takzvanou zlatou akcii, která zajišťuje státu ve vodárnách kontrolu například nad cenou vody: "Když dopadne to usnesení s tím, že do něj nikdo nebude vrtat, a tak, jak si ho pak odladíme, ho ta vláda schválí i s těma přílohama, jo, tak řeknu, že je to dvanáct."

Za další peníze sliboval Rakovský francouzským investorům zajistit bezproblémový vstup do jednotlivých vodáren, včetně toho, že minoritní akcionáři nebudou blokovat valné hromady žalobami. Pokud soud obvinění potvrdí, půjde o největší úplatkářskou aféru, která se dotkla vládních struktur.

Vládní komise pro vodárenství měla spolurozhodovat o privatizaci za zhruba 20 miliard korun. Komise pro vodárenství pracovala necelý rok. V únoru 2004 ji ministr financí Bohuslav Sobotka rozpustil. Zjistil totiž, že právě dnes obvinění členové komise jsou ve střetu zájmů. Sami totiž zastupovali jednu z vodárenských společností.

Jiří Hynek

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů