Pátek, 29. března 2024

Obce ocenění za třídění odpadu dostaly

Obce ocenění za třídění odpadu dostaly

Keramická popelnice a finanční ocenění za sběr komunálního odpadu se včera odpoledne v hotelu Imperial udílelo obcím do 3000 a nad 3000 obyvatel. Výtěžnost v třídění měla v kategorii do 3000 obyvatel obec Kozlovice a nad 3000 obyvatel se na prvním místě umístil Hradec nad Moravicí.

Schopnost dobře investovat do životního prostředí a přimět občany k třídění papírů, kovů, bílého skla a plastů, byla včera oceněna nejen symbolickou keramickou popelnicí, ale také finanční poukázkou, kterou obce nechtějí využít k ničemu jinému, než k dalšímu zlepšování separace odpadu.
Republikový průměr ve sběru těchto čtyř komodit je kolem 22 kilogramů na osobu. Nejlepší obce kraje se pohybují kolem 39 až 46 kg/os a právě Kozlovice se s 45 kg/os umístili na prvním místě. Úspěch starosta Miroslav Tofel vysvětluje tak, že „se v Kozlovicích třídí zhruba 10 let, ale výchova lidí trvá už několik let. Jinak jenom do kontejnerů a do auta jsme použili desetitisícové částky.“ Obec Kozlovice se nachází na úpatí Beskyd na trase mezi Frýdkem-Místkem a Frenštátem pod Radhoštěm. Stříbrnou pozici zaujala obec Rohov, bronzovou obec Čavisov.
První místo v druhé kategorii nad 3000 obyvatel zaujal Hradec nad Moravicí s 58,8 kg/os. „Já si myslím, že je to dáno tím naším prostředím, kde žijeme. Zabraňuje lidem, aby odpad vyhazovali všude možně,“ komentuje úspěch starosta Karel Valušek. Za Hradcem se umístila obec Baška, třetí byl Třinec. Za zmínku stojí i Opava s pátou pozicí na žebříčku druhé kategorie Naopak celkově nejhůře si stojí oblast Bruntálska a Karvinska.

http://www.ostravskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů