Pátek, 19. dubna 2024

Pro starostu to bylo překvapení

Pro starostu to bylo překvapení
Jak jsme již psali v listopadovém čísle Moderní obce, v letošní soutěži Entente Florale Europe (Kvetoucí sídla Evropy) získalo město Litomyšl stříbrnou medaili a obec Písečná v okrese Ústí nad Orlicí zlatou medaili. Na půdě Senátu blahopřáli zástupcům oceněných obcí ministr životního prostředí Libor Ambrozek a senátorka Václava Domšová. Při této příležitosti jsme se starosty Písečné Josefa Zámečníka zeptali:

Připravovali jste se na soutěž dlouho?

Soustředěná příprava byla jenom na jaře, ale jinak všechno, co bylo hodnoceno, je záležitostí poměrně dlouhé doby - zásah do krajiny i její ošetřování. Něco jiného je společenská stránka věci. Té se chopily zástupkyně našeho obecního zastupitelstva Šárka Bergerová a Anna Lipenská, které vše domyslely do detailu, a všechno pak klaplo.

Co všechno jste museli pro zlepšení prostředí v obci udělat?

Na životní prostředí jsem se zaměřil od začátku mého už docela dlouhého působení ve funkci starosty. Dobře vycházíme se zemědělci, kteří krajinu nejen využívají, ale také ošetřují. A když se tato spolupráce ubírá správným směrem, tak je to v katastru obce znát.

Jaké byly vaše pocity, když jste se dozvěděl, že Písečná v evropské soutěži zvítězila?

Určitě jsem si nepředstavoval, že výsledky naší práce budou takhle vysoko hodnocené. Bylo to pro mě překvapení. Když jsme potom rozebírali jednotlivá hlediska hodnocení, tak jsme se v něm vlastně našli. Všechno, co tam bylo pojmenováno, skutečně jako samozřejmost děláme. Naši lidé se starají, nejsou lhostejní ke svému okolí, jednotlivé domy vylepšují stejně jako jejich okolí. Také hospodaření v krajině se zlepšilo.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů