Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Znečištěná voda v čínské řece Song Hua Jiang nadále teče směrem k dolnímu toku řeky. Čínské provincie Hei Long Jiang a Ji Lin podnikly různá opatření ke snížení neblahého vlivu znečištěné vody, oznámila tisková agentura Nová Čína.
Podle informace Provinční správy pro ochranu životního prostředí, se nejvíce znečištěný tok už blíží k městu Jia Mu Si ( Ťia-mu-s´ ). Proto město začalo využívat náhradní zdroje vody.
V posledních dnech zorganizovala provincie Ji Lin, která se nachází na horním toku řeky Song Hua Jiang, velký počet personálu a velké množství materiálu, aby tomuto incidentu čelila. Uvolnila na to více než 70 milionů čínských jüanů.

V Lukavické zátoce přehradní nádrže Lipno u Černé v Pošumaví by mohl v budoucnu vyrůst velký přírodní park. Jeho hlavním tématem by měla být šumavská příroda a kromě naučných stezek by zde mohla vzniknout i malá zoologická zahrada. Počítá s tím studie soukromého investora, který již plán předložil místním zastupitelům.
"Soukromá firma nám předložila studii, jak by měl vypadat park, který bude podporovat ochranu přírody," uvedl starosta Černé v Pošumaví Jan Voldřich. K uskutečnění záměru však firma potřebuje vykoupit od obce téměř sedm hektarů pozemků. Radnice je připravena pozemky prodat jen za takovou cenu, aby s nimi společnost nemohla dále spekulovat. "Případně si stanovíme takové podmínky, aby se projekt opravdu uskutečnil," dodal starosta.
Kromě nového parku vznikne zřejmě v nedaleké Radslavi i nový jachtařský klub s přístavem pro 30 lodí. Zastupitelé Černé v Pošumaví již odsouhlasili prodej části pozemku zahraničnímu investorovi, na němž by klub měl vyrůst.

V nedávno postaveném Domově důchodců v Letovicích na jižní Moravě žije 70 seniorů. Je místem, kde město rozumně využívá alternativní zdroj energie na ohřev teplé a užitkové vody. Zkušební provoz solárního systému (na 60 solárních kolektorů) začal v prosinci roku 2004 a už téměř rok se prokazuje, že to byla dobrá investice. Pořízení solárního systému stálo více než dva milióny korun (včetně DPH 2,93 tisíce Kč). Ze Státního fondu životního prostředí získalo město dotaci 1,465 mil. Kč a půjčku 418 tisíc Kč, přes 200 tisíc Kč poskytlo ze svého rozpočtu. Podle ředitele letovického Domova důchodců Ing. Ivo Kubína se předpokládá, že solárním ohřevem teplé a užitkové vody se ušetří ročně kolem 150 tisíc korun, což je víc než čtvrtina celkových nákladů na spotřebu plynu v celém objektu. Sluneční energie se osvědčuje zejména v období, kdy ještě venku neklesají teploty pod bod mrazu a je dostatek slunce.

Obec na Berounsku získala 90% dotaci na výstavbu nové čistírny odpadních vod (ČOV). Ačkoliv v Nižboru nyní bydlí 1570 obyvatel, místní zastupitelstvo se rozhodlo s předstihem splnit evropskou směrnici, která obcím nad dva tisíce obyvatel ukládá povinnost postavit do roku 2010 komunální ČOV. Odborníci se shodují, že řada obcí tuto povinnost nesplní - z důvodů finančních i časových. Aktivní přístup Nižboru se proto výrazně vymyká z průměru. "Stavba čistírny je dlouhodobý projekt, mluvíme o něm už od konce 80. let minulého století. Snaha o získání dotace se podařila až nyní," uvedla starostka Nižboru Kateřina Zusková. "Musíme myslet dopředu. Předpokládáme, že díky nové čistírně limit počtu obyvatel překročíme," dodala starostka.
Čistírna odpadních vod bude stát 80 mil. Kč (75 % je dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj, zbylé prostředky jsou ze Státního fondu životního prostředí a z obecního rozpočtu). Firma MAO staví čistírnu odpadních vod od letošního července a ještě do konce roku začne její zkušební provoz. Poté bude následovat rekonstrukce a dostavba obecní kanalizace s předpokládaným dokončením v listopadu roku 2006.

Přísnost musí být! Američtí environmentalisté zažalovali 14 vládních úřadů, že neplní třináct let starý zákon, přikazující, aby 75 % nově pořizovaných vozů bylo na alternativní paliva (například zemní plyn nebo metanol). Čtyři úřady přistoupily na vyrovnání a devíti se podařilo prokázat, že alespoň začaly plnit požadavky. Zbývá CIA, která ještě nezveřejnila složení svého vozového parku.

Firma Microsoft se rozhodla do konce roku vyloučit z používání polyvinyl chlorid (PVC).Vedení společnosti Microsoft se tak rozhodlo vzhledem rostoucímu znepokojení z ekologických a zdravotních dopadů výroby, užívání a likvidace PVC. Podle WSJ Microsoft používal PVC převážné v obalech a z větší části ho hodlá nahradit papírovou lepenkou. Částečně také PET folií, která se používá např. k balení potravin a nápojů a která se snadno recykluje.

Desítky evropských odborníků na ochranu lesů přijely do Brna na konferenci o změnách v lesní legislativě. Jednodenní setkání ekologů z celé Evropy pořádalo Hnutí Duha, které před měsícem rozjelo svou kampaň za změnu lesního zákona v České republice. Ekologové usilují především o zákaz holosečného kácení lesů a omezení výsadby smrkových monokultur.
" Dnes se může vykácet až hektarová plocha lesa najednou. Vznikají tím obrovské holiny, na kterých se půda rychle zhoršuje," řekl vedoucí lesní kampaně Hnutí Duha Jaromír Bláha. Lesy by se podle něj měly kácet postupně, jako například ve Slovinsku, kde je povoleno vytěžit jen několik sousedních stromů najednou.
Ekologové nesouhlasí také s tím, že zatímco přirozený podíl smrku v přírodě se pohybuje kolem jedenácti procent, v Česku se stále vysazuje víc smrčin, než všech listnáčů dohromady. " Je to praxe posledních dvou set let, smrk totiž rychle roste. Jeho přirozeným výskytem jsou ale horské oblasti, do běžného lesa patří spíše buky, jedle a duby," doplnil Bláha. Klasický les by měl být podle odborníků smíšený, v nížinách pak listnatý.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů