Úterý, 23. dubna 2024

Německé firmy chtějí v Česku spálit 80.000 tun odpadů

Německé firmy chtějí v Česku spálit 80.000 tun odpadů
PRAHA - Ministerstvo životního prostředí rozhoduje o žádostech dvou německých firem, které chtějí v českých spalovnách spálit celkem 80.000 tun odpadu. Pokud by úřad ve správním řízení dovoz schválil, zamířil by odpad do spalovny v Praze-Malešicích. Informují o tom Lidové noviny.

Obzvláště německé společnosti mají v poslední době o vývoz odpadu do Česka velký zájem, píše list. Tamní vláda totiž od května zakázala skládky a nové spalovny se ještě nestihly postavit. Ministerstvo se k předchozím čtyřem žádostem, které od roku 2002 posuzovalo, postavilo zamítavě. O jedené z nich však ještě bude rozhodovat soud, na který se německá firma Münchert Recycling nesouhlasící s rozhodnutím ministerstva obrátila.

Jak úřad rozhodne o nynějších dvou žádostech, není jasné. "Je to věc správního řízení, těžko předvídat jeho výsledek," uvedla Jarmila Krebsová z tiskového oddělení ministerstva. Zákon sice dovoz odpadu za účelem odstranění zakazuje, spalovny však namítají, že jsou závod na výrobu tepla a odpad je vlastně palivem.

Pokud by došlo k prolomení postoje ministerstva životního prostředí, spalovny by mohly ze zahraniční získat nemalé zakázky. V současnosti totiž pracují na 55 procent své kapacity, píšou LN.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů