Pátek, 29. března 2024

IEA: Energetický sektor potřebuje výrazné investice

IEA: Energetický sektor potřebuje výrazné investice
Na 17 bilionů dolarů musejí firmy a vlády na celém světě do roku 2030 investovat do energetického sektoru pro uspokojení současné vysoké poptávky po energii. Uvedla to ve své výhledové zprávě Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Částka je o bilion dolarů vyšší, než IEA odhadovala v loňské zprávě. Nejvyšší částka by měla směřovat do uspokojení rapidně rostoucí poptávky po elektřině, a to hlavně v Číně. Podle odhadů IEA musí Čína investovat až 2,5 bilionu dolarů, což je kolem 15 % celkových investic a mnohem více, než by měla investovat zbývající část Asie.

Do uspokojení potřeb poptávky po elektřině by mělo na celém světě putovat přes deset bilionů dolarů. Ropný a plynárenský sektor potřebují každý kolem tří bilionů dolarů. Téměř 400 miliard by měl získat uhelný průmysl, zvláště na Blízkém východě a v severní Africe. Tato oblast má nejbohatší zásoby, ale jsou zde stále značné bariéry pro další investice, které je třeba odstranit, uvádí IEA.

Agentura také upozornila, že svět musí změnit své energetické zvyky nebo bude mít problémy s dusivými plyny, vysokou poptávkou po ropě a rostoucí závislostí u dodávek pohonných hmot na nestabilní oblasti Blízkého východu. Poptávka po energii a emise skleníkových plynů do roku 2030 vzrostou více než o padesát procent, pokud spotřebitelé neomezí spotřebu.

Saúdská Arábie, největší světový producent ropy, a její sousedi by měli v příštích 25 letech investovat ročně do ropných a rafinačních zařízení 56 miliard USD. Pokud tak neučiní, bude nabídka nedostatečná a ceny ropy poletí nahoru až o jednu třetinu, což zvýší i ceny plynu a elektřiny a mohlo by to snížit ekonomický růst v průměru o 0,23 procentního bodu ročně.

IEA ve své zprávě poskytla dva různé scénáře vývoje cen ropy, jeden pro případ dostatečných investic a druhý pro případ, že investice budou nízké. Podle prvního scénáře, tedy při dostatečných investicích, se ceny ropy po úpravě o inflaci budou v roce 2010 pohybovat kolem 35 USD za barel. Do roku 2020 vzroste cena na 37 dolarů a za dalších deset let na 39 dolarů za barel. Pokud však ropní producenti opozdí své investice do nových ropných polí, cena ropy se do roku 2030 po úpravě o inflaci vyšplhá na 52 dolarů za barel. V nominálním vyjádření by to činilo 86 dolarů za barel. Tato cena by způsobila snížení globálního ekonomického růstu o 0,23 procentního bodu ročně, uvedla agentura Reuters.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů