Úterý, 23. dubna 2024

Evropa pomůže autoprůmyslu

Evropa pomůže autoprůmyslu
Evropská komise se s vládami a výrobci automobilů dohodla na desetiletém programu podpory sektoru. Záměr zahrnuje zjednodušení předpisů, zpřísnění ekologických norem a bezpečnostních parametrů. Komise také slíbila, že bude bojovat za evropské zájmy tohoto odvětví ve světě, například vůči Číně.
Program připravila skupina Cars21, sdružující komisaře, ministry, ředitele automobilek, zástupce ekologů i odborů. Česko v ní zastupuje vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn.
"Jde o to, aby automobilový průmysl, který je pro Evropu i Českou republiku extrémně důležitý, nebyl zatížen zbytečnou regulací snižování emisí a ochrany pasažérů. Tato dohoda je dobrý kompromis zúčastněných stran od výrobců automobilů, dodavatelů i zástupců ochránců přírody, která zajišťuje zlepšování životního prostředí i ochrany pasažérů a dává prostor evropským automobilkám obstát v tvrdé konkurenci," řekl Jahn.
Automobilky v zemích Evropské unie přímo zaměstnávají dva milióny a v dodavatelských firmách nepřímo deset miliónů lidí.
"Proto nám není lhostejné, jak budou prosperovat. Dohodli jsme se, jak bude vypadat budoucí evropské auto, a zavázali jsme se, že to dodržíme," prohlásil včera komisař Günter Verheugen, člen skupiny Cars21.

Program má zlevnit výrobu
Podle Jahna jde o rozložení požadavků mezi více hráčů a snížení byrokracie. Tvrdá regulace a striktní požadavky by jinak mohly vést ke zdražení výroby aut v Evropě a tento průmysl by se pak kvůli zajištění konkurenceschopnosti mohl stěhovat do jiných zemí.. Jedná se o doporučení a záleží na tom, jak k nim přistoupí Evropský parlament i místní vlády a jak budou jednotlivá opatření začleňovat do svých zákonů.
Dohodnutý program má zásadní význam pro český průmysl, v němž automobilový sektor hraje klíčovou roli. V příštím roce se v zemi vyrobí 750 tisíc osobních vozů, což v přepočtu na obyvatele řadí Česko mezi přední země v Evropě.
Komise oznámila záměr zrušit 38 směrnic unie a nahradit je normami Hospodářského výboru OSN pro Evropu. Zavázala se také povolit testování vozidel samotnými výrobci. Tato praxe existuje ve Spojených státech. Například výrobce bezpečnostních pásů začne svou produkci prodávat s tím, že sám garantuje jejich kvalitu. Státní dozorčí orgány kontrolují jen namátkově a nařídí stáhnout výrobek z trhu jen tehdy, přijdou-li na závadu. V Evropě se musí výrobek nejprve certifikovat, a teprve po schválení jej lze prodávat. Tato praxe výrobky zdražuje a zároveň prodlužuje dobu, v níž mohou být uváděny na trh.

Komise pohrozila Číně
Výrobci slíbili dělat vše pro to, aby se emise oxidu uhličitého ze spalovacích motorů snížily na úroveň 120 gramů na kilometr. V současné době jsou průměrně o polovinu vyšší, například pro Škodu Octavia výrobce udává emise 187 gramů CO2 na kilometr..
Úroveň emisí však závisí nejen na motorech, ale také na stylu jízdy řidičů i na používaných palivech. Množství emisí CO2 je totiž přímo úměrné množství spotřebovaného paliva.
Verheugen také oznámil, že ropné společnosti jsou ochotny více investovat do výroby biopaliv a výzkumníci zvýší tempo přípravy vodíkových článků pro motory příští generace. Je však otázkou, jak se s využitím biopaliv vyrovnají jednotlivé státy.
Komise pohrozila, že pokud bude Čína dál ignorovat mezinárodní patentové předpisy a stavět překážky dovozu i podnikání, bude si unie stěžovat u Světové obchodní organizace. Číňané totiž nedodržují rovné podmínky pro všechny výrobce. Jako příklad Verheugen uvedl nasazení stejných cel na náhradní díly jako na celá auta.
Komise také uvedla, že záhy vyhlásí povinnost, aby všechna nová auta v unii byla vybavena elektronickou kontrolou stability, zvukovým signálem v případě nezapnutí pásů, posilovači brzd, dětskými sedadly Isofix a denními světly.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů