Sobota, 27. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Odborníci Úřadu OSN pro rozvoj životního prostředí konstatoval, že je správná celková čínská politika o vyřešení incidentu o znečištění řeky Song-hua-jiang a Čína na to už vynaložila největší úsilí. Mj. konstatovali, že jejich úřad je ochoten poskytovat Číně pomoc v oblasti měření a informací.
Skupina odborníků Úřadu OSN pro rozvoj životního prostředí vykonala nedávno inspekci v městě Jamusi, které zasáhl příval znečištěné vody, a podnikla tam činnost o sběru, měření a analýze vzorků vody.
V první polovině listopadu tohoto roku došlo na horním toku řeky Song-hua-jiang k výbuchu v chemičce a vyteklo do této řeky velké množství škodlivin , což způsobilo vážné znečištění vody.

Podivuhodný mořský savec kapustňák je na pokraji vyhubení. Největšího nepřítele má v člověku. Předpokládá se, že Dominikánská republika má jednu z největších populací kapustňáka antilského v celé oblasti, tedy asi 70 jedinců. Mořští biologové ale dodávají, že jich je i tak "málo a nejsou v dobrém zdravotním stavu". Navíc se v Dominikánské republice stále loví i navzdory zákonu zakazujícímu jejich odchyt a komercializaci. Turistika "bez uvědomění" je pro kapustňáky další velkou metlou, neboť ničení mangrovových porostů a korálových útesů likviduje přirozené životní prostředí těchto savců. Podle odborníků je zapotřebí skloubeného plánu, který by tyto živočichy dokázal ochránit a zároveň samozřejmě do ochrany zapojil i pobřežní komunity. Bez společného plánu jsou zřejmě kapustňákovy "dny sečteny".

Evropská komise podporuje nově ustavenou Technologickou platformu pro výrobu elektrické energie z fosilních paliv bez CO2 emisí. Platforma je tvořena zástupci energetických firem, dodavatelů zařízení, uživatelů, zákazníků, finančních institucí, regulátorů, správních orgánů, vědců a občanské společnosti. Jejím cílem je vytvořit výzkumný plán, který by v budoucnosti přinesl jako výsledek čistou energii z fosilních paliv. Jedním z konkrétních úkolů je rozpracovat systém zachycování a skladování CO2 emisí v podzemí.

Klub českých turistů (KČT) převzal v minulých dnech Cenu ministra životního prostředí. Tohoto ocenění se mu dostalo za velký podíl na ochraně životního prostředí. Cenu převzal z rukou ministra Libora Ambrozka předseda KČT Jan Havelka. Klub patří u nás k nejstarším zájmovým organizacím - založila ho roku 1888 skupina vlastenců okolo Vojty Náprstka. Dnes sdružuje kolem čtyřiceti tisíc milovníků turistiky, zhruba čtvrtinu tvoří děti. Veřejnost se s činností členů KČT setkává nejčastěji v podobě přehledného a dobře udržovaného značení turistických cest. Jeden z nejlépe udržovaných systémů na světě má na starosti jedenáct set dobrovolných značkařů z řad členů KČT.

Dva obří žulové balvany Bába a Dědek u Žihle na severním Plzeňsku vyhlásil Plzeňský kraj přírodní památkou. Budou zde umístěny informační tabule a vytyčeny trasy pro turisty a zaveden určitý ochranný režim. Balvany Dědek a Bába se nacházejí asi deset minut chůze po lesní cestě od západního okraje Žihle. Vznikly bochníkovitým zvětráváním a rozpadem hrubozrnné žuly. Jsou široké přes deset metrů a vysoké kolem pěti metrů. Před milióny let je sem zavlekl ledovec. Nedaleko se nachází další shluk menších kamenů a viklanů. Vytvářejí malé skalní město.

Společnost EQ Engineers Slovakia, dceřiná firma americké Environmental Quality Management, zahájí v Košicích poradenskou činnost v oblasti životního prostředí. Kancelář firmy bude v první řadě poskytovat technologické poradenství košickým hutím U.S.Steel. Podle šéfa firmy Ronalda Hawkse (na snímku) počítá společnost na Slovensku s ročním obratem asi 3,5 miliónu dolarů.

Exprezident Václav Havel se připojil k odpůrcům prolomení limitů těžby hnědého uhlí, které by podle něj i ekologů přineslo likvidaci dalších obcí a mělo by negativní dopad na vzhled krajiny. "Kladu si otázku, zda je v dnešních podmínkách jednorázový a bezprostřední efekt těžby hnědého uhlí důležitější než staleté kořeny Horního Jiřetína a Černic na Mostecku," napsal Havel premiérovi Jiřímu Paroubkovi (ČSSD), který se již vyslovil pro jejich prolomení.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů