Pátek, 29. března 2024

Obce nechtějí být kvůli uhlí srovnány se zemí

Obce nechtějí být kvůli uhlí srovnány se zemí
Když byl před lety pod Lišnicí na Mostecku zrušen dobývací prostor, místní si oddychli. Věřili, že se k jejich domům nikdy hnědouhelný důl ani nepřiblíží. Jenže teď to může být všechno jinak. A obci hrozí, že bude v budoucnu kvůli těžbě uhlí srovnaná se zemí.
Ministr průmysl Milan Urban (ČSSD) totiž poprvé připustil, že by se v severních Čechách mohly otevřít další povrchové doly.
"S tou zprávou jste mě trochu zaskočil. Byli jsme v klidu a měli pocit, že se nás to už nebude týkat," říká starosta Lišnice Petr Pillár. Dodává, že ale není naivní.
"Ložisko pod námi skutečně je," přiznává. Ostatně oblast, na které jeho obec s bezmála dvěma sty obyvateli leží, je takzvaným chráněným ložiskovým územím.
Pokud by se Lišnice opravdu dostala na seznam obcí, které překážejí v těžbě uhlí, její obyvatelé se podle starosty budou nepochybně bránit. "Vzedmutí občanského nesouhlasu by bylo stejné jako v Horním Jiřetíně a Černici," odhaduje starosta Pillár.
Právě Jiřetín a sousední Černice jsou v současnosti nejohroženějšími severočeskými obcemi. Chrání je sice těžební limity stanovené v roce 1991 vládou Petra Pitharta, tlak na jejich prolomení se ovšem stále zvyšuje. Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) už oznámil, že kabinet o limitech rozhodne za pár týdnů.
Za nerozšiřování těžby mimo oblasti vyměřené Pithartovou vládou se naopak v úterý vyslovil exprezident Václav Havel. "S velkou nelibostí sleduji, jak se v naší politice po několikaleté porevoluční přestávce opět zabydlel čtyřiceti lety ověřený technokratický přístup ke krajině, k půdě, k historickému dědictví a k životu vůbec. Bohužel se v tomto ohledu levicové ani pravicové vlády neliší, a to, nutno říct, nejen u nás," napsal Havel v dopise Paroubkovi, ve kterém ho žádá, aby limity zachoval.
Ministr průmyslu Urban ovšem ve své zprávě o plnění státní energetické koncepce, kterou včera dostala k informaci vláda, kritizuje, že se dosud o prolomení územních limitů nerozhodlo. "Limity blokují možnost využití zásob hnědého uhlí v Dole Bílina ve výši 120 miliónů tun a v rámci druhé etapy rozvoje Dolu ČSA 256 miliónů tun," napsal ve své zprávě Urban.
Podle ekologického Hnutí Duha si ministerstvo průmyslu už připravuje půdu pro rozšíření těžby uhlí na další severočeské území. "Až dojde uhlí pod Jiřetínem a Černicemi, nastane přesně stejná situace jako dnes a na řadě budou další vesnice," tvrdí Roman Klecker z ústecké pobočky Duhy.
Podle ekologického hnutí jsou "prognózní rezervní lokality" v Podkrušnohoří na třech místech: v Bylanech jihozápadně od Mostu, v Podlešicích a Zahořanech jižně od Kadaně. "Otevřením těchto dolů v doposud nikdy netěžených územích by si vyžádalo zbourání asi dvaceti dalších obcí," tvrdí Hnutí Duha.
Mezi nimi jsou i Pětipsy u Kadaně. Tamní starosta Josef Vinopal doufá, že se plány na těžbu uhlí v jeho oblasti ukážou jako nereálné.
"Jinak se musíme modlit, aby se tato vláda už nedostala k moci," říká Vinopal, podle něhož jeho obec zažívá v posledních letech velký rozvoj, byly v ní postaveny například nové bytové domy.
Mluvčí ministerstva průmyslu Ivo Mravinac ovšem pokládá tvrzení o otevření nových hnědouhelných dolů a bourání dalších severočeských vsí za velmi předčasné a manipulativní. Bez souhlasu obcí - stejně jako v případě Jiřetína a Černic - prý nikdo nebude domy bourat. "Musí existovat společenská dohoda," dodává Mravinac.

Kterým obcím hrozí zánik
Ministr Urban tvrdí, že "je žádoucí aktivněji otevřít otázku případného budoucího využití rezervních lokalit hnědého a černého uhlí."
Podle Hnutí Duha se rezervní oblasti nacházejí na třech místech v Podkrušnohoří a zbourat by se muselo asi dvacet obcí.
Mezi těmito obcemi jsou například Pětipsy u Kadaně. "Všichni tady by byli proti," říká starosta Josef Vinopal.
Pokud by se o rozšíření těžby hnědého uhlí začalo jednat, obce budou žít v podobné nejistotě, jakou nyní zažívají Horní Jiřetín a Černice (o jejich osudu vláda rozhodne za pár týdnů).
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů