Sobota, 20. dubna 2024

Stavbu silnice I/57 ohrožují ekologičtí aktivisté

Stavbu silnice I/57 ohrožují ekologičtí aktivisté

ImageVSETÍN – Dlouho odkládaná výstavba silnice I/57 ze Vsetína do Valašského Meziříčí, na níž se letos konečně zahájily práce, je nyní ohrožena. Ministerstvo dopravy totiž na základě odvolání ekologických aktivistů zrušilo jedno z devíti stavebních povolení na první úsek ze Vsetína na Bystřičku. Protože se ale v daném úseku již pracuje, část staveniště zřejmě bude nákladně zakonzervována do doby, než bude vydáno nové stavební povolení.

Proti rozhodnutí stavebního úřadu se odvolalo občanské sdružení Jadernice, které sdružuje 12 ekologických aktivistů. Podle nich bylo stavební rozhodnutí vydáno v rozporu se zákonem. „Na tuto stavbu nebylo vydáno stanovisko k posouzení vlivů záměru na životní prostředí ani posouzení zásahu na evropsky významné lokality a také závazné stanovisko orgánu ochrany přírody k zásahu do významného krajinného prvku a souhlas k zásahu do krajinného rázu,“ tvrdí Václav Včelica ze sdružení Jadernice.
Toto však popírá vsetínská radnice, která se významně podílela na  přípravě stavby, jejímž investorem je Ředitelství silnic a dálnic ČR. „Důvody odvolání jsou naprosto neoprávněné. Došli k tomu naši i krajští právníci. Všechna potřebná povolení i vyjádření jsme totiž řádně získali, včetně posouzení vlivu stavby na životní prostředí, které vydalo ministerstvo pro místní rozvoj, “ oponuje místostarosta Vsetína Jaromír Kudlík. Ministerstvo dopravy podle jeho slov rozhodlo samolibě, čímž zpochybnilo celý průběh stavebního řízení. Z veřejné vyhlášky, kterou bylo stavební povolení zrušeno, totiž vyplývá, že důvodem zrušení nebyly argumenty Jadernice, ale skutečnost, že toto sdružení nebylo informováno o zahájení stavebního řízení. „Ministerstvo tímto rozhodnutím upřednostnilo jednoho z velkého množství účastníků řízení. Kdyby se u nás takto zachoval úředník, styděli bychom se za takový spis,“ pokračoval rozzlobeně Kudlík s tím, že u takových staveb se stavební řízení běžně provádí veřejnou vyhláškou, což učiněno bylo. „Ministerstvo dopravy by mělo stát na straně dopravních staveb, jejichž průběh a financování řídí, a ne na straně náhodných aktivit ekologů. Ti by ve správním řízení měli prokazovat svoji odbornost,“ soudí Kudlík.
Radnice se obává, že podobné aktivity budou celou stavbu jen prodlužovat a prodražovat. „Jestli toto bude znamenat zakonzervování stavby, pak tito lidé zbrzdí naši dlouhodobou aktivitu. Ani bych se nedivil, kdyby nějaká skupina lidí z jiné části republiky tyto aktivity podporovala s cílem získat více státních prostředků na stavby ve svém regionu,“ říká vsetínský starosta Jiří Čunek. Ten v současné době připravuje dopis ministru dopravy, v němž bude žádat vysvětlení, z jakého důvodu došlo k tomuto rozhodnutí, aniž by si někdo z ministerstva přijel informace podané Jadernicí ověřit.
Veškerá aktivita občanského sdružení Jadernice prý vyplývá z přesvědčení, že stavba podobného typu na Valašsko nepatří. „Silnice mezi Vsetínem a Valašským Meziříčím nemusí být čtyřproudá a v žádném případě nesmí pokračovat přes CHKO Beskydy směrem na Pozděchov,“ myslí si Václav Včelica. Vsetínská radnice je však opačného názoru. „Jsem přesvědčen, že tato stavba bude přínosem pro ekologii. Auta jedoucí v kolonách, které musí neustále brzdit, zastavovat a rozjíždět se, spotřebovávají daleko více pohonných hmot, než při plynulé jízdě. Navíc, počet dopravních nehod na stávající silnici neustále přibývá,“ uzavřel starosta.
Proti rozhodnutí ministerstva dopravy však není odvolání, celé byrokratické martyrium je proto potřeba absolvovat znovu. To ale může trvat i několik měsíců.

Zdroj: http://dnes.politikon.info

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů