Čtvrtek, 18. dubna 2024

V NOŠOVICÍCH DRAMA KONČÍ, JINDE TRVÁ

V NOŠOVICÍCH DRAMA KONČÍ, JINDE TRVÁ
Posledních šest majitelů pozemků v pátek potvrdilo, že svá pole v budoucí průmyslové zóně Nošovice prodají. V zóně se má postavit továrna jihokorejské automobilky Hyundai.
Skončil tak emotivně vyhrocený týden, v němž moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský pohrozil, že se investice přesune do Mošnova. Vedle 211 miliónů korun za pozemky a domy by tak nošovičtí přišli i o sto tisíc korun, které má každá tamní domácnost od kraje slíbené. Šest nošovických majitelů nakonec pod tlakem svých sousedů prodej podepsalo.
Drama se mohlo Nošovicím vyhnout. Záměr zřídit zde průmyslovou zónu je starý čtyři roky. Tehdejší vedení obce se záměrem souhlasilo, protože z peněz na přípravu zóny mělo slíbené i milióny pro Nošovice. U vzniku záměru ale chyběli jak majitelé pozemků, tak zemědělské družstvo, které na polích hospodaří. Během následujících let většina majitelů pozemků s prodejem souhlasila, svá pole odmítalo prodat jen družstvo a desítka vlastníků. Kraj je po celou dobu nedokázal přesvědčit, povedlo se to až v minulém týdnu.
Příčina? Úředníci nepochopili, že prodej pozemků je především obchod. Úspěšný obchod vyžaduje dostatek informací, jasná pravidla. A tržní cenu.

Kolín se poučil z Regecové
Prvním, kdo výkup půdy pro investora pochopil jako obchod, byla kadeřnice Markéta Regecová z Hranic na Moravě v roce 2001. V prostoru, kde měla vzniknout továrna LG. Philips Displays, vlastnila hektarový pozemek. S prodejem souhlasila, hranická radnice s ní podepsala předběžnou smlouvu.
Ve smlouvě však chyběl údaj o ceně. Regecová proto místo dvou set korun za čtvereční metr, nabízených městem, požadovala patnáct set. Město jí hrozilo vyvlastněním a soudy, nakonec se do sporu vložil investor. Regecová nakonec svůj pozemek prodala za 5,2 miliónu korun.
Z problémů v Hranicích se poučila radnice v Kolíně při přípravě zóny v Ovčárech v roce 2002. Dnes tam stojí japonsko-francouzská automobilka TPCA. Smlouvy o smlouvě budoucí nebyly napsány záměrně mlhavě. Nikdo na majitele pozemků nevykonával nátlak. Za čtvereční metr pro zónu dostal každý vlastník 250 korun. V Ovčárech prodělali jen ti, kdo za osm korun za metr prodali své pozemky ještě před vznikem zóny.

Zónám chybějí i silnice
Velké průmyslové zóny ale nemají problémy jen s výkupem pozemků. Investory mohou odradit chybějící silnice, odpor ekologů či úniky informací.
Kvůli nedostatečné silniční síti je dosud prázdná jedna z největších průmyslových zón v Česku, a to Triangle u Žatce.
Prodloužení výstavby průmyslové zóny v Dolní Lutyni na Karvinsku a její zmenšení přinesla loni petice 250 občanů, kterým by zde radši chtěli turistické centrum. Odpůrci zóny požadovali zachování zdejší ptačí oblasti.
S diskrétností si nedělali starosti radní v Chomutově. Před třemi lety se veřejně pochlubili příchodem amerického investora, tím ale firmu odradili a z investice sešlo.
Do konce roku 2004 bylo v průmyslových zónách v Česku k dispozici 2889 hektarů a stát zde investoval téměř 4,3 miliardy korun.

Kolik stát zaplatil za největší průmyslové zóny v Česku
Zóna Rozloha v hektarech Dotace v miliónech Kč
Kolín - Ovčáry 373 1784
Žatec - Triangle 360 392
Nošovice 276 1800*
Ostrava - Mošnov 205 117**
Paskov - Biocel 198 3
Brno, Černovická terasa 160 300
Plzeň - Škoda 159 491
Plzeň, Borská pole 95 76
Kopřivnice 82 75
Kadaň 81 8
Celkem ČR do roku 2004 2889 4260
pozn: * plánované náklady na přípravu zóny ** zahrnuje týden starý vládní příslib 91 miliónů korun na výkup pozemků Zdroj: Czechinvest
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů