Středa, 24. dubna 2024

Aktivisté Bezjaderné Vysočiny bijí na poplach

Aktivisté Bezjaderné Vysočiny bijí na poplach
Správa úložišť radioaktivních odpadů trvá na tom, že na seznamu zůstává nadále všech šest vybraných lokalit

Aktivisté z ekologického sdružení Bezjaderná Vysočina bijí na poplach. Podle nich se výrazně zvýšilo riziko, že plánované hlubinné úložiště radioaktivních odpadů vznikne v lokalitě Rohozná na Jihlavsku.
Odpůrci ukládání jaderného odpadu v regionu mají za to, že Správa úložišť radioaktivních odpadů prosadí sklad pod vrchem Čeřínkem za pomoci Memoranda o porozumění, které před rokem uzavřely se správou čtyři obce.
Právě v memorandu vidí ekologové příčinu toho, že se o Rohozné hovoří ve vládou schváleném plánu činnosti Správy úložišť radioaktivních odpadů pro příští rok a že se v souvislosti s touto lokalitou posunul i slovník státních úředníků. "Po podepsání memoranda se v materiálech vlády a správy úložišť psalo o modelovém řešení, letos už se tam objevují slova o konkrétním řešení," poukázala na jednu ze změn aktivistka Bezjaderné Vysočiny Ludmila Fučíková.
"Postup státu by se dal definovat slovy jako plíživá normalizace," dodala. Podle aktivistů memorandum způsobí, že se o úložišti budou lidem v regionu podprahově vnucovat informace, že plány státu a nakonec stavba samotná vybrané oblasti na Vysočině neuškodí. Spolu s memorandem mají prý k otupění veřejnosti přispět i informační střediska, díky nimž pod záminkou informování veřejnosti o problematice jaderné energie prosazuje správa úložišť své zájmy.
Memorandum o porozumění podepsali před rokem se Správou úložišť radioaktivních odpadů starostové Dolní Cerekve, Batelova, Milíčova a Cejle. Cejlský starosta posléze svůj podpis pod memorandem na základě petice občanů odvolal. Tři obce, podpisy jejichž starostů na dokumentu s institucí hledající místo pro úložiště zůstaly, označují odpůrci skladu za Trojské koně. Starosta Dolní Cerekve Zdeněk Jirsa (SNK), jeden z těch, na které ukazují teď ekologové varovně prstem, ani po roce pod tlakem početného okolí svůj postoj nemění.
"Výhrady lidí z Bezjaderné Vysočiny dobře znám, ale přesto trvám na tom, že uzavření memoranda bylo krokem správným směrem. Na základě memoranda totiž se správou úložišť skutečně věcně komunikujeme, dostáváme informace. Z nich jasně vyplývá, že Rohozná zůstává jednou ze šesti lokalit, které už dříve stát vytypoval, nikde nikdo neřekl, že by už teď byla nějakým favoritem na konečný výběr," zdůraznil Jirsa.
Zdeněk Nadrchal z Bezjaderné Vysočiny trvá ale na tom, že už teď, navzdory tomu, že stát ohlásil zastavení všech přípravných kroků do roku 2009, má správa úložišť právě o Rohoznou největší zájem. "Je tam ještě jedna lokalita, ale ta je v užším výběru jednoznačně z krycích důvodů. A je tomu tak právě kvůli uzavření memoranda, před nímž jsme před rokem oprávněně varovali," uvedl Nadrchal. Také odborníci ze správy úložišť odmítají závěry ekologů z Bezjaderné Vysočiny.
Podle Františka Wollera, vedoucího oddělení přípravy hlubinného úložiště, zatím k žádnému zúžení seznamu vhodných lokalit nedošlo. "Šance všech šesti vytypovaných lokalit jsou rovnocenné a před rokem 2009 se na tom nic nezmění," řekl Woller, který popřel informaci, že druhou favorizovanou lokalitou je Melechov.
"Melechov je testovacím polygonem. Tam se nikdy hlubinné úložiště stavět nebude," dodal.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů