Úterý, 23. dubna 2024

Pět set za rok nestačí! Poplatky za odpady však obce zvýšit nesmějí

Pět set za rok nestačí! Poplatky za odpady však obce zvýšit nesmějí
Města a vesnice dotují služby spojené s likvidací všech odpadů z rozpočtů.

Mělnicko - Většina měst a vesnic na služby spojené s odpady, které podle zákona musejí občanům zajistit, doplácí. Jejich obyvatelé přitom platí ročně nejvyšší možnou částku pět set korun.

"Poplatek už víc zvednout nesmíme. Peníze, které vybereme, ale na všechno nestačí," shodují se starostové. "Peníze od občanů stačí jen na svoz odpadků od domů a jeho uložení na skládce. Provoz sběrového dvora už musíme dotovat," uvedla Alice Semiánová z kelské radnice.

"Jsme na tom docela bídně. Lidé platí pětistovku a dalších 370 korun na osobu doplácí obec. Zvažujeme i přechod k jiné svozové firmě," řekl hořínský starosta Petr Fous. Stejně jsou na tom i města. V Mělníku a Kostelci nad Labem platí lidé ročně rovných pět set korun, v Neratovicích je částka na stejnou dobu o dvě koruny nižší. Kostelecká radnice tak musí ročně doplácet asi šest set tisíc korun. V Neratovicích jsou roční náklady na odpady na každého občana 710 korun.

"Zbytek dotujeme rozpočtu," potvrdila mluvčí radnice Jiřina Kovářová. Mělník na každého občana doplácí ještě více, asi 310 korun.

"Za odvoz směsného komunálního odpadu doplácí město asi padesát korun na občana a navíc ještě dalších 260 korun na třídění," uvedl vedoucí mělnického odboru životního prostředí a zemědělství Ctirad Mikeš. Každý z obyvatel města tedy pokryje částkou pět set korun pouze 62 procent potřebných nákladů, zbytek jde z městského rozpočtu. Ročně jde o částku přes pět milionů korun. Jsou však i obce, kde je poplatek stále pod nejvyšší možnou sazbou. Například v Lysé nad Labem lidé platí pouze čtyři stovky. O padesátikorunu více platí každý z asi pěti set lidí žijících v Želízích. Obec ročně vydá za služby, k nimž patří vedle svozu i přistavení velkoobjemových kontejnerů nebo svoz nebezpečného odpadu, přes 400 tisíc korun. Za své občany tedy doplácí asi 160 tisíc korun. Vzhledem k tomu, že se náklady v příštím roce zásadně nestoupnou, zastupitelé poplatek na příští rok nezvýšili.

PETRA ŠPITÁLSKÁ, VIKTOR JANOVSKÝ, LUCIE ZIKMUNDOVÁ

poplatek občanů skutečné náklady

Hořín 500 korun 870 korun
Neratovice 498 korun 708 korun
Mělník 500 korun 810 korun

(poplatky i skutečné náklady jsou za rok na osobu)
Zdroj:Mělnický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů